ברלין, בירת גרמניה, הפכה בשנים האחרונות לאחד מהיעדים התיירותיים המרכזיים באירופה. העיר צומחת ומתפתחת בקצב מהיר ומדי שנה מספר התיירים הפוקדים אותה עולה. העיר שפעם הייתה יעד משני באירופה שלא הרבה טיסות היו מגיעות אליו היא אחד המקומות החמים להגיע אליהם. ברלין היא עיר גדולה עם לא מעט דברים לראות והמון דברים שאפשר לעשות בה, לכן למי שמתכננים להגיע לעיר מומלץ להקדיש לפחות שלושה ימים עד שבוע לביקור בה כי זו עיר שיש בה המון ולא תוכלו להספיק הכל. במדריך הבא מרוכזים עבורכם הדברים החשובים ביותר שכדאי לדעת עבור מי שמבקר בברלין בפעם הראשונה בחייו: מהם המקומות שחובה לראות, איך עובדת התחבורה הציבורית בברלין, מהן השכונות המרכזיות בעיר ומה שונה בה בין עונות השנה. מדובר בלא מעט מידע אך אל דאגה, ברלין נחשבת לאחד היעדים המזמינים והקלים ביותר להסתדר בהם בעולם כך שזה בהחלט יעד פשוט ונוח לתכנן אליו את החופשה הבאה שלכם.
ברלין ההיסטורית והעיר כיום – איך היא הפכה מעיר מפורקת מפוצלת לאחת מן הערים החשובות בעולם
ברלין היא עיר עמוסה בהיסטוריה ולפני שמגיעים אליו כדאי לדעת כמה פרטים בסיסיים שעוזרים להבין טוב יותר את הסיפור של העיר. ברלין נחשבה לאחת מהערים המרכזיות בגרמניה והגיעה לשגשוג בעיקר בשנות ה-20 של המאה הקודמת, בימי רפובליקת ויימאר העליזים בה פרחה בה תרבות הקברט, חיי הלילה, הצריכה והפרסום. לאחר מכן הגיעו השנים האפלות בהיסטוריה של גרמניה בהן הנאצים היו בשלטון, ומלחמת העולם השנייה הביאה לחורבן גדול של העיר בעקבות ההפצצות של בעלות הברית שגרמו לקריסה של מבנים מרכזיים רבים והרס רב. בשנים שלאחר המלחמה ניסתה העיר להשתקם אך בשנת 1949 עם חלוקת גרמניה לשתי מדינות – גרמניה המזרחית הנשלטה על ידי הסובייטים הקומוניסטים, וגרמניה המערבית, חולקה גם ברלין באופן נפרד למזרח ומערב. כדי לצמצם את אפשרויות הבריחה נבנתה בשנת 1961 חומת ברלין שהפרידה בין חלקי העיר. בשנת 1989 נפלה החומה ובשנה שלאחר מכן אוחדה גרמניה מחדש וברלין שבה לשמש כעיר הבירה שלה. בשנים הבאות החל תהליך פיתוח ובנייה מחדש מואץ, אך לקח זמן עד שהעיר הפכה שוב למקום מבוקש, ובשנות ה-90 היא נחשבה עדיין לעיר ענייה וסבלה מבעיות רבות. החל משנות ה-2000 החלה ברלין להפוך למוקד משיכה למהגרים מכל רחבי העולם, בין השאר בזכות האווירה הפתוחה שלה והמחירים הזולים מאוד שלה. בשנים האחרונות הפכה ברלין לעיר בינלאומית גדולה ופופולרית מאוד, מה שגם הוביל להתייקרות שלה. ברלין נחשבת כיום למרכז של אירופה – יש בה הופעות ענק, חיי לילה שוקקים, אירועים בינלאומיים ורב תרבותיות בזכות היותה מקום המגורים אנשים מכל רחבי העולם. ברלין הצליחה בזמן קצר יחסית להשתקם משנים רבות של הרס ומלחמות ולהפוך לאחד המקומות המעניינים ביותר בעולם לתיירים.
אתרי התיירות המרכזיים בברלין – מהם המקומות שהכי מומלץ להגיע אלים בביקור הראשון בעיר
מגדל הטלוויזיה של ברלין (TV Tower) – מגדל הטלוויזיה של ברלין הוא אחד המבנים המרכזיים ביותר בעיר ומבחינה פיזית לפחות הוא ללא ספק הבולט ביותר. המגדל אשר נקרא בגרמנית פרנזהטורם (Fernsehturm) מהווה את אחד הסמלים המרכזיים של ברלין וגרמניה כיום ומתנשא לגובה של 368 מטרים כולל החלק המרכזי המעוצב בצורת כדור דיסקו והאנטנה הארוכה שיוצאת ממנו. ייחודו של המגדל הוא גם האפשרות לבקר בו – לעלות לתצפית המספקת נוף פנורמי של 360 מעלות על פני העיר או לאכול במסעדה המסתובבות שנמצאת בגובה של למעלה מ-200 מטרים מעל פני הקרקע. העלייה למגדל הטלוויזיה היא אחת מן האטרקציות התיירותיות הפופולריות בברלין ועל כן כדאי להזמין מראש כרטיסים ולחסוך את ההמתנה הארוכה בתור. עוד המלצה היא לנסות ולתזמן את הביקור במקום לשעות השקיעה בהן הנוף מרהיב במיוחד.
מגדל הטלוויזיה ממוקם באיזור של כיכר אלכסנדרפלאץ (Alexanderplatz) שהיא אחת הכיכרות הידועות ביותר בברלין. הכיכר שימשה בתור הכיכר המרכזית של מזרח ברלין וכיום מהווה מרכז חשוב בעיר המאוחדת. בכיכר אפשר למצוא לא מעט חנויות בגדים של רשתות בינלאומיות כמו Uniqlo ו-Primark וגם שני מרכזי קניות גדולים: הגלריה קאופהוף (Galeria Kaufhof) – בית כלבו מפורסם עם פריטים אופנתיים ויוקרתיים, וכן קניון אלקסה (Alexa) אחד הקניוניום העמוסים והפופולרים בברלין הכולל עשרות חנויות בגדים של רשתות מובילות. עוד בכיכר אפשר למצוא את שעון הזמן העולמי (World Time Clock) אשר מציג את השעה ב-24 אזורי זמן שונים כך שניתן לראות בו את השעה הנוכחית בלא פחות מ-148 ערים מרכזיות בכל רחבי העולם. בנוסף לכך כיכר אלכסנדרפלאץ מהווה עורק תחבורה מרכזי בזכות תחנות הרכבות הרבות שלה והיא מרכזת קווים רבים כך שההגעה אליה קלה מאוד.
שער ברנדנבורג (Brandenburger Tor) – אחד המבנים האייקונים של ברלין. השער מתנשא לגובה של 26 מטרים ורוחבו 65 מטר. הוא נבנה בשנת 1791 ביוזמתו של המלך הפרוסי פרידריך וילהלם השני בתור שער ניצחון בסגנון יווני קלאסי באופן שנועד לחקות את שערי הכניסה לערים היווניות העתיקות וכיום הוא השער היחיד ששרד מבין השערים הרבים שהיו בעיר ברלין באותה תקופה. שער ברנדנבורג עומד על 12 עמודים ויש בו חמישה פתחים אשר פתוחים כיום למעבר חופשי של הולכי רגל המבקרים באיזור. בשנת 2001 עבר שיפוץ בעלות מיליוני יורו וכיום הוא אחד הנקודות הפופולריות ביותר למבקרים בגרמניה וכמעט תמיד ישנה סביבו תנועה והתרחשות, גם בשעות הלילה בהן הוא מואר תמיד באורות רבים המקנים לו מראה מיוחד ויפה במיוחד.
מדובר באתר חובה לביקור לכל מי שמגיע לראשונה לברלין. זהו מקום שכל אחד ירצה לעצור להצטלם בו, בזכות הנוף היפה שנשקף מהאיזור של כיכר פאריזר (Pariser Platz) הסמוכה. באיזור הכיכר תוכלו למצוא אטרקציות כמו מלון אדלון (Adlon Hotel) – מלון היוקרה המפורסם ביותר בברלין ואחד המלונות המפורסמים בעולם בכלל הידוע כמקום הלינה המועדף על הסלבריטאים ואורחים חשובים המגיעים לעיר, ובהתאם מחיר הלינה בו מתחיל מכמה מאות יורו לחדר ללילה. בנוסף אליו נמצא בסמוך לשם הסניף הברלינאי של מוזיאון השעווה המפורסם מאדאם טוסו (Madame Tussauds Berlin) בו תוכלו לראות דמויות שעווה של הכוכבים המפורסמים בעולם ביניהם ליאונרדו דיקפריו, בראד פיט וסלינה גומז, וכן של אישים חשובים מההיסטוריה העולמית והברלינאית כמו ג'ון פ' קנדי ודיוויד בואי.
בניין הרייכסטאג (Reichstag Building) – הוא מבנה במרכז ברלין אשר משמש כמקום מושבו של הפרלמנט הגרמני – הבונדסטאג (Bundestag).הבניין הוא מבנה הממשל החשוב ביותר בגרמניה והוא גם מושך מספר רב של מבקרים מדי שנה בזכות היותו מבנה עתיק ומרהיב וכן בשל כיפת הזכוכית המודרנית שנבנתה בפסגתו ואשר מהתצפית שלה ניתן להשקיף על כל ברלין. בניין הרייכסטאג פתוח באופן חופשי למבקרים, אך על מנת להיכנס אליו ולעלות לתצפית תצטרכו להזמין כרטיס מראש ולהגיע עם דרכון. בנוסף לכך ישנם גם סיורים מודרכים באורך של שעתיים וחצי המוצעים על ידי המקום גם כן בחינם ומתאימים למי שרוצים לראות חלקים אחרים מהבניין כמו אולם הישיבות הראשי המסדרנות התת קרקעיים של המבנה ולשמוע עוד על ההיסטוריה של המבנה ואופן הפעילות של הפרלמנט הגרמני. כמו כן, במבנה פועלת מסעדה מומלת בשם Käfer אשר מציעה ארוחות לכל אורך היום.
אנדרטת השואה (Holocaust Memorial) – אנדרטת השואה, שנקראית גם האנדרטה לזכר יהודי אירופה שנרצחו היא אתר הנצחה לזכר יהודי אירופה בידי הנאצים בזמן תקופת מלחמת העולם השנייה. אנדרטת השואה נבנתה באחד המיקומים המרכזיים ביותר בברלין – בין שער ברנדנבורג וכיכר פוטסדאמר פלאץ (Potsdamer Platz). ההחלטה לוותר על שטח נדל"ני כה גדול ויקר לטובת שטח ציבורי להנצחה נועדה להדגיש את החשיבות של הגרמנים בהכרה של פשעי העבר וכן לגרום לכך שעוברי אורח רבים שחולפים במקום לצד תיירים שמגיעים לעיר יוכלו להתוודע להיסטוריה. האנדרטה משתרעת על פני שטח של 19,000 מ"ר והיא כוללת 2,711 קוביות בטון המסודרות בתבנית משבצות סימטרית. מספר האבנים זהה למספר הדפים בתלמוד הבבלי – מה שנועד לסמל את הנצחיות של התרבות היהודית גם לאחר השואה. הקוביות נועדו מצד אחד להזכיר בית עלמין – גם בצורה בו הן מסודרות. לצד זאת ההליכה ביניהן נועדה לייצר תחושת בלבול וקלסטרופוביה על מנת לדמות את החוויה של חוסר האונים של היהודים בגטאות בתקופת השואה.
מעבר לקוביות הבטון השונות נמצא במקום גם מרכז מבקרים הכולל מוזיאון לזכר השואה. הוא ממוקם מתחת לקרקע וכולל שישה חללי תצוגה עם מידע רב על השואה הכולל בן היתר חדר העוסק בהנצחת הקורבנות ומציג רשימות של שמותיהם לצד יומנים אישיים, צילומים ומכתבים, אשר רבים מהם נאספו ממוזיאון יד ושם בירושלים. לצד זאת כולל אתר הזיכרון גם מידע רב על הנאציזם והצגה של מאורעות היסטוריים החל מעליית הנאצים לשלטון בשנת 1933 דרך הצגה של מחנות השמדה מרכזיים שפעלו בגרמניה וברחבי אירופה וכן מידע על אירועים מפורסמים לאחר המלחמה כמו משפט אייכמן. רבים ממי שמגיעים למקום לא מודעים לקיומו של חלל המוזיאון מתחת לאנדרטה אך הוא בהחלט מהווה חוויה משלימה הכחרית לביקור שכדאי ולא לוותר עליה, על אחת כמה וכמה מכיוון שהכניסה למקום היא בחינם.
גלריית איסט סייד (East Side Gallery) – אתר ההנצחה הידוע ביותר בברלין נפתח בשנת 1990, ממש בסמוך לאיחוד גרמניה ונפילת חומת ברלין, והוא מציג את השריד השלם הארוך ביותר מהחומה. גלריית איסט סייד ידועה בזכות כך שלאורך החומה שלה מצוירים ציורי גרפיטי מפורסמים של למעלה מ-100 אמנים מרחבי העולם, אשר נשמרים עד היום בקפדנות. בין הציורים המפורסמים ניתן לציין את הציור המראה נשיקה של נשיא ברית המעוצות ומנהיג גרמניה המזרחית, ציורים המוקדשים להריסת החומה והמעבר בה כמו בים סוף, ציור של רכב הטרבאנט המפורסם ממזרח גרמניה פורץ את החומה, ציור הראשים של תיירי נואר ועוד. מדובר לא סתם בכתובת גרפיטי אלא בציורי קיר מרהיבים שהופכים את המקום למוזיאון חופשי לציבור באוויר הפתוח. גלריית איסט סייד בנויה כמו טיילת בחוף הים כאשר החומה מפרידה את שני צדדיה. מדובר באחד האתרים המיותרים ביותר בגרמניה, כאשר בבמוצע יותר משלושה מיליון אנשים מגיעים אליה מדי שנה והולכים לאורך הטיילת הנמשכת על פני 2.6 קילומטרים.
אך מלבד הליכה לאורך הטיילת האיזור שנמצא על גדת הנהר ידידותי מאוד למבקרים. יש שם כמה דוכני אוכל ושתייה, ביניהם אפשר למצוא אוכל רחוב כמו בוריטוס, פיצה ונקניקיית קארי וורסט גרמנית וגם ארוחות של ממש בביסטרו ומסעדות שנמצאות במקום. אם אתם רק רוצים לשתות משהו תוכלו לעשות זאת החל משעות אחר הצהריים ועד חצות בבר ה-Floating Lounge אשר שוכן בתוך סירה שעוגנת במים לצד הגלרייה. כמו כן, האיזור של הגלריה הוא אחד המפותחים בברלין. הוא כולל גם את האצטדיון מרצדס בנץ ארנה (Mercedes Benz Arena) בו נערכות לכל אורך השנה הופעות ענק של האמנים המובילים ברחבי העולם. בסמוך לגלריה תוכלו למצוא גם מוזיאון החומה (The Wall Museum) – אשר פתוח לקהל הרחב מאז שנת 2016 ובו ישנם 13 חדרי תצוגה המלאים במיצגי מולטימדיה אינטראקטיביים המספקים מידע על חומת ברלין, הסיבות שהובילו להקמתה וסיפור נפילתה. ובנוסף בשנים האחרונות נפתח במקום גם קניון גדול ומודרני – קניון איסט סייד (East Side Mall) כך שזה בהחלט איזור שיש בו הרבה מה לעשות.
אי המוזיאונים (Museum Island) – מדובר באיזור שאינו אי של ממש אלא ממוקם במרכז העיר על גדות נהר השפרי החוצה את ברלין. באי המוזיאונים תוכלו למצוא את המוזיאונים המובילים בעיר. ביניהם מוזיאון בודה (Bode Museum) בו תוכלו למצוא תערוכות המציגות אוספים רבים מתקופות היסטוריות שונות ביניהם העת העתיקה, ימי הביניים, העת החדשה המוקדמת, תקופת הרנסאנס והמאה ה-19. מוזיאונים מפורסמים נוספים הם מוזיאון פרגמון (Pergamon Museum) אשר מציג אוסף של עתיקות קלאסיות מן המזרח הקדום ואמנות האסלאם לצד אחד האוספים החשובים ביותר של אמנות יוונית ורומית ומוזיאון הומבולדט פורום (Humboldt Forum) המציג תערוכות מתחלפות העוסקות באנתרופולוגיה ומציגות את תולדות האדם ותרבויות שונות. בנוסף למוזיאונים השונים נמצאת באי גם קתדרלת ברלין (Berliner Dom) – שהיא אחד המבנים המרכזיים והיפים בעיר.
ארמון שרלוטנבורג (Schloss Charlottenburg) – ארמון שרלוטנבורג הוא הארמון הגדול ביותר שכן נמצא בתוך תחומי העיר ברלין והוא מהווה את אחד המקומות הפופולרים ביותר לביקור בברלין. הוא נבנה על ידי משפחת המלוכה הפרוסית ובנייתו הסתיימה רשמית בשנת 1799. הארמון פתוח לביקורים של הקהל הרחב, ובין עשרות החדרים בתוכו, תוכלו למצוא הגלריה המוזהבת שנבנתה על ידי פרידריך הגדול ומעוצבת בסגנון רוקוקו, כך שהיא נחשבת לאחד החדרים היפים ביותר שאפשר למצוא באירופה בכלל, וכן את גלריית החרסינה שכוללת אוספי חרסינה נדירים מיפן וסין. בארמון מוצגות גם תערוכות אמנות מתחלפות ולעיתים אף נערכים בו קונצרטים קלאסיים. בנוסף לכך את הארמון מקיפים גנים ירוקים מרשימים ביופיים הכוללים ספסלים רבים לישיבה ומנוחה וגם לטיול בימים נעימים.
טירגארטן פארק (Tiergarten Park) – הפארק הידוע ביותר בברלין. משמעות השם של פארק טירגארטן בגרמית היא פארק גן החיות כיוון שהאיזור בו הוא שוכן היה לפני כמה מאות שנים מלא בחיות בר ונחשב למעולה לציד וכן בשל היותו נמצא בצמוד לגן החיות הגדול של ברלין. גודלו של הפארק הוא 2.1 קילומטר רבוע, בדומה לפארק הייד פארק שבלונדון, והוא ממוקם ממש במרכז העיר. בפארק טירגארטן תמצאו אינספור שבילים, ספסלים ומדשאות בהן בימים שמשיים נוהגים המקומיים להשתזף, מה שהופך אותו למקום מושלם פשוט אשר מאפשר לחוות טבע אמיתי בתוך ברלין, ולקחת רגיעה והפסקה ממנה וכל זה מבלי לצאת ממרכזה כך שאין ספק שזה אתר שחובה להגיע אליו במהלך הביקור.
טמפלהופר פלד (Tempelhofer Feld) – אחד המקומות המיוחדים בברלין, פארק טמפלהוף פלד ממוקם בסמוך לשכונת (Neukolln) ובמקור בכלל לא תוכנן להיות פארק, אלא נבנה כנמל תעופה אשר הוקם בשנת 1923 כנמל התעופה המרכזי של ברלין והפך בשנים שלאחר הקמתו לאחד משדות התעופה הפעילים בעולם. הוא פעל באופן רשמי עד שנת 2008 אז נסגר באופן רשמי ומאז העירייה החליטה ששטחו ישתמר וישמש כפארק לרווחת התושבים. מסלולי ההמראה העצומים ששימשו לנחיתות והמראות של מטוסים, משמשים היום כמסלולי רכיבה לאופניים, סקייטבורדים ורולר בליידס וכן לרצים מקומים ומטיילים רבים. במדשאות בין לבין יושבות חבורות צעירים ועורכות פיקניקים וזה בהחלט מקום ששווה להגיע אליו במהלך הביקור למי שרוצה להנות גם מהאווירה המקומית של ברלין ולא רק מאתרי התיירות הפופולרים.
התחבורה הציבורית בברלין – מהירה, נוחה ומשתלמת
בברלין קיימת אחת ממערכות התחבורה הציבורית המתקדמות בעולם. התחבורה הציבורית בברלין משמשת מיליוני נוסעים מדי שנה והיא ללא ספק אמצעי התחבורה המועדף בעיר, בה המכונית הפרטית איננה אמצעי פופולרי במיוחד, בוודאי לא על תיירים. בברלין התחבורה הציבורית מהירה באופן משמעותי מאשר רכבים פרטיים, היא נוחה להתמצאות, מגיעה בתדירות גבוהה והמחירים שלה נוחים, בוודאי למי שנוסעים מספר פעמים במהלך היום. התחבורה הציבורית בברלין כוללת מספר כלי תחבורה שונים – הרכבת התחתית (U-bahn), הרכבת המהירה (S-bahn), טראם חשמלית, אוטובוס, וגם רכבות איזוריות בהן אפשר להשתמש לנסיעות ארוכות יותר כמו למשל לשדה התעופה של ברלין (BER Airport) או לעיר השכנה פוטסדאם (Potsdam).
הכרטיסים לתחבורה הציבורית הם משולבים לכל כלי התחבורה – כלומר אם רכשתם כרטיס באוטובוס תוכלו להחליף גם לרכבת באותו כרטיס. ישנה אפשרות לקנות כרטיסים לנסיעות בודדות אשר תקפים למשך שעתיים, אבל אין ספק כי האופציה המועדפת על תיירים היא לקנות כרטיסים לתקופות ארוכות יותר – החל מכרטיס חופשי התקף ל-24 שעות ועד לכרטיס של שבעה ימים שמשתלם במיוחד למי שמגיע לתקופה של כמה ימים לעיר. את הכרטיסים ניתן לרכוש במכונות האוטומטיות הממוקמות בתחנות הרכבת השונות, במרכזי השירות הנמצאים בתחנות מרכזיות ובשדה התעופה, או באופן הנוח ביותר דרך האפליקציה BVG המופעלת על ידי חברת התחבורה הציבורית של ברלין. נוסף לאפשרויות האלו, תיירים שמגיעים בפעם הראשונה לעיר ישמחו להכיר את כרטיס ההטבות של ברלין (Berlin Welcome Card), כרטיס הכולל נסיעה חופשית בתחבורה ציבורית בהתאם למספר הימים שרוכשים אותו וכניסה בהנחה ליותר מ-60 מוזיאונים, גלריות, ואטרקציות תיירותיות בעיר.
השכונות שצריך להכיר – איפה כדאי להסתובב וללון
ברלין היא עיר ענקית המחולקת למספר רבעים ושכונות שונות באופיין ובגודלן אשר כל אחת מהן מהווה מעין עיר קטנה בפני עצמו עם כמה מאות אלפי תושבים. למי שמגיע בפעם הראשונה לברלין כדאי להכיר את השכונות הבאות שבהן שכדאי להתמקד בהן בביקור שלכם:
שכונת מיטה (Mitte) – בשכונה זו תמצאו את המבנים, האתרים, והרחובות המרכזיים ביותר של ברלין. מעבר לאי המוזיאונים, כיכר אלכסנדרפלאץ ושער ברנדנבורג, במרכז השכונה אפשר למצוא גם את איזור הקניות האקשה מרקט (Hackescher Markt) – איזור קניות יוקרתי של חנויות רחוב של רשתות ידועות לצד חנויות מעצבים מקומיות. באותו איזור גם נמצאות חצרות האקשה (Hackesche Höfe) – רשת של חצרות בניינים בהן אפשר למצוא בתי קפה וחנויות בוטיק. המיטה הוא בהחלט השכונה העמוסה והמרכזית ביותר בברלין וגם מקום הלינה המועדף על תיירים.
שכונת פרנצלאואר ברג (Prenzlauer Berg) -שכונה אורבנית בעלת אופי יוקרתי שמתחברת גם ברצף עירוני עם החלקים היקרים של רובע מיטה. זוהי שכונה שבעבר הייתה שייכת למזרח ברלין אך מאז נפילת החומה הפכה תהליכי ג'נטריפיקציה מהירים והיא כיום נחשבים לשכונה יאפית עם אוכלוסייה בעלת מעמד סוציו אקונומי גבוה. בשכונת פרנצלאואר ברג נעים מאוד להסתובב, בזכות בתי הקפה, המסעדות וחנויות הבוטיק. בנוסף לכך בשכונה נמצא מאואר פארק (Mauerpark) – פארק החומה, בו בימי ראשון מתקיים שוק פשפשים פופולרי שמושך המוני מבקרים.
שכונת שלרוטנברג (Charlottenburg) – שכונה יוקרתית הממוקמת בצד המערבי של העיר. בשכונת שרלוטנבורג ניתן למצוא את שדרות הקורפנטסדאם (Kürfenstdam) הנקראת בקיצור "קודאם" ומכונות גם שדרות השאנז אליזה של ברלין. בקודאם אפשר למצוא חנויות יוקרה של מיטב המעצבים ברחבי העולם. התחנה המרכזית של השכונה היא תחנת הרכבת של גן החיות (Zoologischer Garten) בה נמצאים מרכזי קניות רבים כמו הקניון Bikini Berlin ומרכז הקניות Europe Center. במרחק הליכה קצרה מהכיכר המרכזית של התחנה תמצאו את כנסיית הזיכרון על שם הקייזר וילהלם (Kaiser Wilhelm Memorial Church) – קתדרלה מרשימה שמומלץ לבקר בה, וכן את בית הכלבו הוותיק קה דה וה (KaDeWe) בו ניתן למצוא עשרות אלפי פריטי אופנה וכשמבקרים בו לא כדאי לפספס את הקומה האחרונה בה יש אוכל גורמה מיוחד שלא תמצאו בשום מקום אחר.
שכונת קרויצברג (Kreuzberg) – אחד האיזורים הפופולרים והמגניבים בברלין. נחשב לאחד המרכזים הבולטים של חיי הלילה האלטרנטיבים של ברלין עם מועדוני אנדרגראונד וברים מגניבים. בשכונה זו נערכים לא מעט סיורים אלטרנטיבים בעקבות ההיסטוריה האורבנית, תרבות הגרפיטי ואוכל הרחוב הנהדר שאפשר למצוא בשכונה. השכונה הסמוכה אליה מצפון מזרח היא שכונת פרידריכסהיין (Friedrichshain) המאופיינת בקהל צעיר ואופי תוסס גם כן. באיזור שבין השכונות נמצאים כמה מהמועדונים המרכזיים של ברלין כמו מועדון הברגהיין (Berghain) המפורסם וכן גלריית איסט סייד.
ברלין לפי חודשים – מתי הכי כדאי לבקר בעיר
הביקור בברלין יכול להיות חוויה מאוד שונה בצורה די קיצונית מבחינת מזג האוויר אם אתם מגיעים לעיר בתקופת הקיץ או בתקופת החורף. חודשי הקיץ – יוני, יולי ואוגוסט נחשבים לחודשים האולטימטיבים לביקור בעיר והם גם החודשים העמוסים ביותר מבחינת תיירים. הטמפרטורה הממוצעת בקיץ בברלין היא 25 מעלות, כאשר בגלי חום היא גם עולה מעל 30. בתקופת הקיץ נעים מאוד להסתובב בברלין שאינה עיר לחה כל כך והאוויר בעיר מרענן במיוחד. הקיץ בברלין מאופיין בשקיעות מאוחרות במיוחד בשיא אחרי השעה 22:00, ובימים בהם מזג האוויר מושלם לישיבה בחוץ. בחופשה קיצית יש הרבה מאוד פעילויות שניתן לעשות כמו ללכת לאחד מן האגמים של ברלין, לצאת לשייט בנהר השפרה או ליהנות מהפארקים הנהדרים של העיר.
לעומת זאת החורף הברלינאי הוא ארוך מיוחד, וניתן להגיד שהוא נמשך כמעט חמישה חודשים – החל מתחילת חודש נובמבר ועד לכמעט סוף חודש במרץ. כמעט כל הימים בתקופה זו מתאפיינים בטמפרטורה נמוכה מ-10 מעלות כאשר בחודש דצמבר עד פברואר היא קרובה ל-0 במקרים רבים. החורף בברלין הוא עניין של טעם אישי, רבים ימצאו קסם באווירה המיוחדת של שווקי הכריסמס של חודש דצמבר או בימים הקצרים ונעדרי השמש אך חלק יסבלו מכך שקשה להסתובב בחוץ ונדרש להתלבש היטב. מי שמחפש שלג כדאי לכוון לחודשים ינואר ופברואר אך גם לבדוק באופן ספציפי, כיוון שבשנים האחרונות בחורפים רבים לא ירד שלג בעיר. בנוסף לכך עונות המעבר המתרחשות בחודשים ספטמבר – אוקטובר ואפריל -מאי הן גם זמן מעולה לביקור ולרוב מזג האוויר בהן נעים למדי להסתובב בחוץ.
שאלות ותשובות נפוצות
בהחלט. ברלין כיום היא עיר בטוחה מאוד שנעים להסתובב בה. ביחס לערים אחרות באירופה פחות צריך להיזהר מגניבות ותופעות של כיוס במקומות מרכזיים הן לא שכיחות. מדובר בעיר שתרגישו בנוח להסתובב בה גם בשעות הלילה ומבחינה הזו אין מה לחשוש.
בהחלט. בברלין המעבר לתשלום בכרטיסי אשראי הוא איטי ובמקומות קטנים – כמו עסקים של אוכל רחוב, פיצוציות, מועדונים, ברים וכו' – התשלום אפשרי אך ורק במזומן. אמנם במסעדות רבות כיום כבר אפשר לשלם באשראי אבל במהלך הביקור בעיר כדאי לכם תמיד לדאוג שיהיה עליכם מזומן ועדיף להגיע איתו מראש.
שדה התעופה החדש של ברלין ממוקם בקצה הדרומי של העיר. יחד עם זאת, הגישה אליו לא מסובכת. בתוך השדה ישנה תחנת רכבת ממנה יוצאות באופן תדיר רכבות מהירות שמגיעות תוך חצי שעה עד 45 דקות למרכז העיר. בנוסף למי שמעדיפים יש אפשרות לקחת מונית משדה התעופה שהנסיעה בה עורכבת בין 20 ל-40 דקות, בהתאם למקום שתצטרכו להגיע אליו.