ברלין
Search
Close this search box.

אנדרטה לזכר יהודי אירופה שנרצחו

תכנון טיול לברלין? נשמח לעזור!

עכשיו בברלין:

מלונות מומלצים

הרשמו לקבת מידע על ברלין

אנדרטה לזכר יהודי אירופה שנרצחו

אחד האתרים המפורסמים ביותר בברלין של ימינו הוא האנדרטה לזכר יהודי אירופה שנרצחו (Memorial to the Murdered Jews of Europe), אשר ידועה גם בשם אנדרטת השואה (Holocaust Memorial). האנדרטה היא יד זיכרון מפורסמת השוכנת ברובע מיטה (Mitte) – הרובע המרכזי של ברלין, והיא נבנתה במטרה להנציח את השואה וההשמדה של יהודי אירופה בידי הנאצים בזמן תקופת מלחמת העולם השנייה.

על ההיסטוריה של אנדרטת השואה

בסוף שנות ה-80 הועלה לראשונה הרעיון להנציח את שואת יהודי אירופה באמצעות אנדרטה גדולה שתוקם במרכז עיר הבירה של גרמניה. מי שהגתה אותו הייתה עיתונאית גרמניה בשם לאה רוס שראתה בהקמת האנדרטה כלי חשוב לצורך המאבק בהכרה של הגרמנים על פשעי העבר לצד מתן כבוד לנרצחים. הרעיון שלה זכה די מהר לתמיכה ציבורית רחבה לצד קולות שהתנגדו לו וראו בקיומה של אנדרטה סמל לבושה לעם הגרמני. הייחודיות של הרעיון היה בכך שבניגוד לאנדרטאות אחרות שהיו בגרמניה עד אותם שנים והיו מוקדשות באופן כללי לקורבנות מלחמת העולם השנייה והשואה, לעיתים איחדו גם בין חיילים גרמנים ואזרחים, רוס רצתה שתוקם אנדרטה שתהיה בלעדית לזכרון היהודים. הפרלמנט הגרמני החל לקדם את ההצעה במהלך שנות ה-90 ובשנת 1997 זכתה הצעתו של האדריכל האמריקאי ממוצא יהודי פיטר אייזנמן. בניית האנדרטה החלה בשנת 2003 והיא נפתחה רשמית ב-10 במאי 2005.

על המבנה של אנדרטת השואה

אנדרטת השואה נבנתה באחד המיקומים המרכזיים ביותר בברלין – בין שער ברנדנבורג (Brandenburger Tor) וכיכר פוטסדאמר פלאץ (Potsdamer Platz). ההחלטה לוותר על שטח נדלני כה גדול ויקר לטובת שטח ציבורי להנצחה נועדה להדגיש את החשיבות של הגרמנים בהכרה של פשעי העבר וכן לגרום לכך שעוברי אורח רבים שחולפים במקום לצד תיירים שמגיעים לעיר יוכלו להתוודע להיסטוריה. האנדרטה משתרעת על פני שטח של 19,000 מ"ר והיא כוללת 2,711 קוביות בטון המסודרות בתבנית משבצות סימטרית. הקוביות עצמות הן בעלות רוחב ואורך זהה – 2,38 מטר על 95 סנטימטרים אך בנויות בגדלים משתנים של בין 20 סנטימטר ל4.8 מטרים. מספר האבנים זהה למספר הדפים בתלמוד הבבלי – מה שנועד לסמל את הנצחיות של התרבות היהודית גם לאחר השואה. הקוביות נועדו מצד אחד להזכיר בית עלמין – גם בצורה בו הן מסודרות. לצד זאת ההליכה ביניהן נועדה לייצר תחושת בלבול וקלסטרופוביה על מנת לדמות את החוויה של חוסר האונים של היהודים בגטאות בתקופת השואה. הגדלים השונים נועדו לסמל את השוני בין האנשים שנרצחו ואת העובדה שהיהודים נרצחו ללא אבחנה – בין אם היו נשים, גברים, ילדים או זקנים.

Holocaust Memorial
Holocaust Memorial

מרכז הזיכרון באנדרטת השואה

מעבר לקוביות הבטון השונות נמצא במקום גם מרכז מבקרים הכולל מוזיאון לזכר השואה. הוא ממוקם מתחת לקרקע וכולל שישה חללי תצוגה עם מידע רב על השואה הכולל בן היתר חדר העוסק בהנצחת הקורבנות ומציג רשימות של שמותיהם לצד יומנים אישיים, צילומים ומכתבים, אשר רבים מהם נאספו ממוזיאון יד ושם בירושלים. לצד זאת כולל אתר הזיכרון גם מידע רב על הנאציזם והצגה של מאורעות היסטוריים החל מעליית הנאצים לשלטון בשנת 1933 דרך הצגה של מחנות השמדה מרכזיים שפעלו בגרמניה וברחבי אירופה וכן מידע על אירועים מפורסמים לאחר המלחמה כמו משפט אייכמן. רבים מהמגיעים למקום לא מודעים לקיומו של חלל המוזיאון מתחת לאנדרטה אך הוא בהחלט מהווה חוויה משלימה הכחרית לביקור שכדאי ולא לוותר עליה, על אחת כמה וכמה מכיוון שהכניסה למקום היא בחינם.

דרכי הגעה לאנדרטת השואה

אנדרטת השואה ממוקמת ברחוב Cora-Berliner-Straße 1  – מרחק של כ-5 דקות הליכה מתחנת הרכבת של שער ברנדנבורג בשם Brandenburger Tor אשר אליה מגיעים קווים גם של הרכבת המהירה של ברלין (S-bahn) וגם של הרכבת התחתית (U-bahn). מי שמגיעים מהכיוון השני – דרום מערב, יוכלו לעשות זאת באמצעות תחנת הרכבת של כיכר פוטסדאמר פלאץ הנמצאת גם היא במרחק של פחות מ-10 דקות הליכה מהמקום.

אתרים נוספים בברלין להנצחת זיכרון השואה והתרבות היהודית

מי מביניכם שמבקרים בברלין ורוצים לספוג עוד על ההיסטוריה של השואה או באופן כללי על התרבות היהודי יכולו לעשות זאת במקומות נוספים. הראשון הוא מחנה הריכוז זקסנהאוזן (Sachsenhausen) המרוחק כשעה נסיעה צפונית מברלין. בסיור במחנה הריכוז זקסנהאוזן אתם יכולים לראות בעיניכם וללמוד על ההיסטוריה של מחנה הריכוז וההשמדה הנורא. בין היתר באנדרטה של ​​מחנה הריכוז זקסנהאוזן השתמרו מהמחנה המקורי הצריפים, תאי הענישה, הכלא, מטבח המחנה, חדר ההוצאה להורג, תאי הגזים, מרכז הפתולוגיה והמרפאה. במהלך הסיור במקום תיוודעו לסיפורי האסירים, חיי היומיום שלהם במחנה והאכזריות שנכפתה עליהם על ידי המדכאים שלהם וגם על סיפורי הגבורה שלהם. תראו את הוילות ששימשו את בכירי האס אס ואת מגרשי האימונים של הארגון. תלמדו על האדריכלות של המחנה, אותו תכנן היינריך הימלר כמודל מנחה למחנות ריכוז, וכל זה מפיהם של מדריכים מומחים. אורכו הכולל של הסיור הוא כשש שעות והוא מתאים למי שמתעניינים במיוחד ורוצים להקדיש זמן בביקור שלהם על מנת לחוות עוד מזיכרון השואה.

אפשרות אחרת שאינה נוגעת אך ורק לשואה היא ביקור במוזיאון היהודי של ברלין (Jewish Museum Berlin) אשר נפתח גם הוא בתחילת שנות ה-2000 בתכנונו של אדריכל יהודי אמריקאי במבנה שנחשב ליצירת אמנות בפני עצמו. במוזיאון מוצגות תערוכות שונות העוסקות בהיסטוריה של יהודי גרמניה, במתן דגש לאלמנטים של התרבות היהודית והמסורת לצד תרבות ההשכלה הרחבה של היהודים הגרמנים. לצד זאת מוצגות גם תערוכות עכשוויות של אמנים יהודים וישראלים וכן תערוכות העוסקות ביהודים בתקופת מלחמת העולם השנייה והשואה והחיים בגרמניה תחת השלטון הנאצי. 

שאלות ותשובות נפוצות

במרכז העיר, כמה דקות הליכה משער ברנדנבורג וכיכר פוטסדאמר פלאץ.

באנדרטת השואה עצמה ישנן 2711 קוביות בטון חלקות המדמות מצבות. מתחת לקרקע פועל מוזיאון וחלל תצוגה המנציח את הקורבנות היהודים ומציג מידע על השואה.

האנדרטה עצמה היא חלק מהמרחב הציבורי, היא מחוברת עם הרחוב כך שניתן להגיע אליה בכל שעה ואין תשלום בכניסה. המוזיאון שמתחת לאנדרטה פועל בין הימים שלישי – ראשון בין השעות 10:00 בבוקר ל-19:00 בערב והכניסה אליו היא ללא תשלום.

לחזור למשהו ספציפי?

דילוג לתוכן