כיכר פאריזר פלאץ (Pariser Platz) היא אחת הכיכרות המרכזיות ביותר של ברלין. הכיכר ממוקמת בקצה המערבי של השדרות המרכזיות של העיר – שדרות אונטר דן לינדן (Unter den Linden) ובקצה המזרחי שלה ניצב אחד המונומנטים הידועים ביותר של העיר – שער ברנדנבורג (Brandenburer Tor). בכיכר עצמה ניתן למצוא כמה מקומות מרכזיים כמו מלון אלדון (Adlon Hotel) ומוזיאון מאדאם טוסו (Madame Tussauds). כמו כן במרחק הליכה קצרה ממנה תוכלו למצוא את אנדרטה השואה לזכר יהודי אירופה שנרצחו (Holocaust Memorial), את בניין הרייכסטאג (Reichstag Building), את פארק טירגארטן (Tiergarten Park) ועמוד הניצחון של ברלין (Victory Column). כל אלו הופכים את כיכר פאריזר למקום שלא תרצו לפספס במהלך הביקור שלכם בבירת גרמניה.
על ההיסטוריה של כיכר פאריזר פלאץ
כיכר פאריזר פלאץ קרויה על שם עיר הבירה של צרפת – פריז. מקור השם נבע מתוך רצון להנציח את הכיבוש של העיר בידי ממלכת פרוסיה בשנת 1814. אך הכיכר נוסדה למעשה עוד קודם לכן, בנייתה הסתיימה בשנת 1732 והיא נקראה במקור הכיכר הרבועה. סגנון הבנייה הוא נאו קלאסי ובעת הקמתה, כאשר ברלין הייתה עדיין עיר קטנה בהרבה מהיום, נחשבה הכיכר כמסמנת את הקצה המערבי של העיר. בשנים שלפני מלחמת העולם השנייה הפכה הכיכר לכיכר המרכזית של ברלין ושכנו בה השגרירות של ארצות הברית וצרפת וכן מלון אדלון המפורסם ששוכן בה עד היום. במהלך מלחמת העולם השנייה הופצצה הכיכר באופן מסיבי. בשנים הבאות הייתה הכיכר לאיזור מתוח כיוון שחומת ברלין שפעלה בין השנים 1949 ל-1990 והפרידה בין מדינות גרמניה המזרחית וגרמניה המערבית עברה באיזור הכיכר. מסיבה זו במשך עשורים הייתה הכיכר חלק מרצועת המוות שהייתה המטרים הקרובים לחומה אליהם אסור היה לתושבים התקרב מכיוון מזרח. בהתאם לכך גם המבנים המופצצים לא שוקמו עד לשנים שאחרי נפילת חומת ברלין. לאחר איחוד העיר ב-1990 הוחלט להקצות משאבים רבים לצורך חידוש ושחזור האיזור ההיסטורי של כיכר פאריזר פלאץ – שגרירות נבנו בה מחדש, נפתחה בה האקדמיה לאמנויות וגם מלון אדלון חודש. בהמשך נבנתה בכיכר תחנת רכבת חדישה וכיום היא שוב נחשבת לכיכר המרכזית ביותר של ברלין.
מה אפשר לעשות בכיכר פאריזר פלאץ
כיכר פאריזר היא כיכר קטנה למדי. כשמגיעים לשם אפשר לעשות כמה תמונות למזכרת בזכות הנוף היפה והמבנים המרכזיים שמרוכזים בה. מעבר לכך כיכר פאריזר עצמה ידועה בזכות היותה מקום המרכז כמה מהאתרים החשובים בעיר, וביניהם:
שער ברנדנבורג – בקצה של כיכר פאריזר ניצב לו אחד המבנים המפורסמים ביותר בברלין שהפך לסמל של גרמניה כולה. שער ברנדנבורג מתנשא לגובה של 26 מטרים ורוחבו הוא 65 מטר. הוא נבנה בשנת 1791 ביוזמתו של המלך הפרוסי פרידריך וילהלם השני בתור שער ניצחון והוא המבנה היחיד ששרד עד ימינו מבין השערים הרבים שהיו בברלין. שער ברנדנבורג בנוי בסגנון יווני קלאסי על בסיס של 12 עמודים ויש בו חמישה פתחים שפתוחים למעבר חופשי של הולכי הרגל המבקרים באיזור. כמו כיכר פאריזר עצמה בשנות המלחמה הקרה היה גם השער סגור בשטח צבאי בשל היותו ניצב באיזור קו הגבול בין גרמניה המזרחית לגרמניה המערבית. בשנת 2001 עבר השער שיפוץ בעלות מיליוני יורו וכיום הוא אחד הנקודות הפופולריות ביותר למבקרים כאשר כמעט תמיד ישנה סביבו תנועה והתרחשות ועשרות אנשים שמצטלמים בו בכל רגע נתון. בשעות הלילה הוא מואר באורות רבים שמקנים לו מראה יפה במיוחד כך שמומלץ לבקר בכיכר פאריזר פלאץ גם לאחר שמחשיך על מנת לראות אותו במלוא הדרו.
מוזיאון מאדאם טוסו – רשת מוזיאוני השעווה הבינלאומית הידועה שהתרחבה מאז שנת 2000 באופן משמעותי ברחבי העולם פתחה בשנת 2008 גם סניף בברלין שנמצא בכיכר פאריזר. הביקור במקום מומלץ במיוחד למשפחות עם ילדים אך לא רק. במוזיאון השעווה תוכלו לראות וגם להצטלם עם דמויות השעווה המושקעות של מיטב הכוכבים הבינלאומיים והמקומיים מההווה והעבר.
מלון אדלון – מלון היוקרה המפורסם ביותר בברלין ואחד המלונות המפורסמים בעולם בכלל שוכן גם הוא בכיכר פאריזר. המלון הוקם במקור בשנת 1907 והיה חדשני בכך שכלל אולם נשפים, בית קפה ומסעדות. המלון נהרס בשנות המלחמת הקרה אך הוקם מחדש בשחזור של המבנה המקורי. כיום מהווה המלון כמקום אירוח מועדף על סלבריטאים ואורחים חשובים המגיעים לעיר, ובהתאם מחירי הלינה בו מתחילים מכמה מאות יורו לחדר ללילה. גם אם אתם לא רוצים להשקיע כל כך הרבה כסף כדאי עדיין להיכנס ללובי המפואר שלו על מנת להתרשם בו מבפנים או להזמין מקום למסעדת Quarre שנמצאת בו.
דרכי הגעה לכיכר פאריזר פלאץ
כיכר פאריזר פשוטה מאוד להגעה ברגל בזכות היותה מרכזית מאוד, כך שאם אתם כבר מסתובבים במרכז העיר קרוב לוודאי שאתם נמצאים במרחק של 10-15 דקות הליכה בלבד מהכיכר. אם אתם מגיעים מאיזורים מרוחקים יותר גם כן ההגעה היא פשוטה למדי כיוון שבכיכר פאריזר שוכנת תחנת הרכבת S+U Brandenburger Tor. התחנה נגישה מאוד בזכות היותה משלבת גם את קווי הרכבת המהירה S1, S2,S25.S26 והקו המרכזי של הרכבת התחתית U5 אשר מגיע ממערב מכיוון תחנת הרכבת המרכזית של ברלין (Berlin Hauptbahnhof) וממשיך מזרחה לאורך שדרות אונטר דן לינדן, דרך אי המוזיאונים (Museum Island), בית העירייה האדום (Rotes Rathaus) וכיכר אלכסנדרפלאץ (Alexanderplatz).
שאלות ותשובות נפוצות
באיזור הכיכר יש כמה מסעדות ובתי קפה בדרגות מחיר שונות – החל ממסעדת יוקרה כמו זו שבמלון אדלון ועד למסעדות פשוטות – איטלקיות וטורקיות. בכיכר פאריזר פלאץ תוכלו למצוא בית קפה של רשת סטארבקס, סניף של דאנקן דונאטס וגם בתי קפה איכותיים יותר כמו קפה איינשטיין שנמצא 3 דקות הליכה לכיוון מזרח על שדרות אונטר דן לינדן. אם אתם בעניין של אוכל שווה לבדוק את Curry Wolf – המציע את נקניקיית הקארי וורסט הברלינאית המפורסמת.
אחרי שמיציתם את הביקור בכיכר פאריזר פלאץ כדאי להמשיך מערבה, לחצות את שער ברנדנבורג ולהגיע לפארק טירגארטן. בפארק טירגארטן תוכלו למצוא שטחי דשא רבם אשר בימים שמשיים מלאים בהמוני מקומיים שבאים להשתזף ולהנות מהשמש. בפארק ישנם גם שבילים רבים בהם ניתן ללכת או לרכב על אופניים וכן ספסלים ופינות מנוחה לצד בריכות טבעיות, אגמים, מגרשי משחקים וגני בירה נעימים לישיבה.בנוסף במרכז השדרה הראשית שחוצה את הפארק תמצאו את את עמוד הניצחון של ברלין. אם אתם באיזור כדאי גם לראות את ארמון בלוויו (Bellevue Schloss) המשמש כמקום משכנו הרשמי של נשיא גרמניה.