עמוד הניצחון של ברלין אשר נקרא בגרמנית זיגסזוילה (Siegessäule) הוא אחד המונומנטים הידועים ביותר שנמצאים בעיר הבירה של גרמניה. העמוד ממוקם בכיכר המרכזית של רחוב 17 ביוני (Straße des 17. Juni) אשר חוצה את הפארק הידוע טירגארטן פארק (Tiergarten Park). האתר נחשב לאחת הנקודות הפופולריות ביותר לתיירים בעיר.
על ההיסטוריה של עמוד הניצחון של ברלין
עמוד הניצחון של ברלין תוכנן במקור על מנת להנציח את ניצחון צבא פרוסיה (שם הממלכה ששלטה על רוב גרמניה ומדינות נוספות באירופה) במלחמתה מול ממלכת דנמרק בשנת 1864. לאחר ניצחונות נוספים במלחמות בשנים הבאות – בשנת 1866 על ממלכת אוסטריה ובשנת 1871 על ממלכת צרפת הוחלט שהעמוד, שבנייתו הסתיימה בשנת 1873 ינציח גם את ניצחונות אלו ושבראשו יוצב פסל של האלה היוונית המיתולוגית ויקטוריה – אלת הניצחון.
בתחילה ניצב העמוד בסמוך למבנה הרייכסטאג (Reichstag Building) ששימש את הפרלמנט הגרמני ובשנת 1939 הוחלט להעבירו למקומו הנוכחי בכיכר הכוכב הגדול. העמוד הוגבה גם מגובה מקורי של 50 מטרים לגובהו הנוכחי – 67 מטרים. בנוסף נבנו בכיכר מנהרות תת קרקעיות שיקלו על תנועת הולכי רגל שמבקרים במקום בו עוברת תנועת מכונית רבה.
הביקור בעמוד הניצחון של ברלין
בעת הביקור בעמוד הניצחון של ברלין אתם מוזמנים לעלות במעלה המגדל, קרוב ל-300 מדרגות אשר הקירות שמסביבן מלאות בציורי גרפיטי של אמנים מקומיים. מהפסגה של עמוד הניצחון תוכלו להנות מנוף מרשים על העיר ולראות לפרטי פרטים את מה שקורה בפארק טירגארטן הסמוך. בנוסף לתצפית פועל במקום גם מוזיאון קטן שמנציח מבנים ומונומנטים ידועים ברחבי גרמניה. הביקור בו כרוך בתשלום נמוך כיוון שמדובר בתערוכה קטנה. עמוד הניצחון פתוח מדי יום בשעות משתנות בהתאם לעונות השנה. בחודשי האביב קיץ והסתיו אפריל – אוקטובר הוא פתוח בימים שני עד שישי בין השעות 09:30 בבוקר ל- 18:30 בערב ובסופי השבוע בימים שבת וראשון בין השעות 09:30 בבוקר עד 19:00 בערב. בחודשי החורף נובמבר עד מרץ הוא פתוח בכל ימות השבוע בין השעות 09:30 בבוקר עד 17:30 בערב. כמובן שמעבר לשעות הפתיחה ניתן להגיע למקום בכל שעה על ולהתבונן על המבנה מבחוץ.
המשך הביקור בפארק טירגארטן
עמוד הניצחון של ברלין נמצא כאמור במרכזו של הפארק הידוע טירגארטן, שהוא פארק ענק המשתרע על שטח של יותר -2 קילומטר רבוע ממש במרכז העיר – לכן הוא מכונה הסנטרל פארק או ההייד פארק של ברלין. הפארק כולל שטחי דשא רבם אשר בימים שמשיים מלאים בהמוני מקומיים שבאים להשתזף בו והוא כולל גם שבילים רבים בהם ניתן ללכת ולרכב על אופניים וכן ספסלים ופינות מנוחה לצד בריכות טבעיות, אגמים, מגרשי משחקים וגני בירה נעימים לישיבה. אם כבר הגעתם לעמוד הניצחון ולפארק טירגארטן לא כדאי להחמיץ גם את ארמון בלוויו (Schloss Bellevue) הנמצא ממש בסמוך אליו בצד הצפוני של הפארק. הארמון נבנה במהלך המאה ה-18 ומשמש כיום כלשכה הרשמית של נשיא גרמניה.
דרכי הגעה לעמוד הניצחון של ברלין
ישנן מספר דרכים להגיע לעמוד הניצחון של ברלין. שתי תחנות רכבות מהירה (S-bahn) נמצאות בקרבת מקום. תחנת הרכבת S-Bellevue נמצאת במרחק של 10 דקות הליכה לכיוון צפון מהפסל ותחנת הרכבת S-Tiergarten במרחק דומה לכיוון מערב. בנוסף לכך גם קו האוטובוס 100 אשר עובר בין היתר באתרים כמו כיכר אלכסנדרפלאץ (Alexanderplatz), אי המוזיאונים (Museum Island), שדרות אונטר דן לינדן (Unter den Linden) ומבנה הרייכסטאג – מגיע לעמוד הניצחון בתחנה בשם Großer Stern – שמה של כיכר הכוכב הגדול בה נמצא המונומנט.
מונומנטים ידועים נוספים בעיר
בניגוד לבירות אירופאיות אחרות ברלין נחשבת לכזו שלא מצטיינת מאוד בכמות המבנים הידועים שלה אך למרות זאת עדיין ישנם כמה מונומנטים קלאסיים שלא כדאי לכם להחמיץ במהלך הביקור בעיר. בין המבנים הידועים:
שער ברנדנבורג (Brandenburg Tor) – המבנה הידוע ביותר בברלין, נמצא במרחק הליכה לא גדול מעמוד הניצחון בקצה המזרחי של שדרות 17 ביוני. השער נבנה בסוף המאה ה-18 ונחשב ליעד עלייה לרגל לתיירים רבים – בעיקר בשעות הלילה בהן הוא מואר באופן יפה במיוחד.
כנסיית הזיכרון על שם קייזר וילהלם (Kaiser Wilhelm Memorial Church) – הכנסייה הידועה ביותר בברלין ממוקמת ברובע שרלוטנבורג (Charlottenburg) היוקרתי במערב העיר. היא נפגעה בהפצצות של מלחמת העולם השנייה אך הצריח הפגוע שלה עומד כפי שהוא – סמל להיסטוריה הקשה של העיר. בתוך המבנה תמצאו יצירות אמנות, קישוטים מזהב וקריסטל ועוגב ענקי.
אנדרטת המלחמה הסובייטית בפארק טרפטו (Soviet War memorial at Treptower Park) – את הביקור באנדרטה הבאה אפשר לגמרי להגדיר כ"ברלין למתקדמים" כיוון שהיא ממוקמת מעט רחוק ממרכז העיר ולא נחשבת ליעד תיירותי מאוד ידוע על אף שהיא מרשימה לא פחות משאר המבנים בעיר. האנדרטה מנציחה את ניצחונם של הסובייטים על הנאצים במלחמת העולם השנייה.
שאלות ותשובות נפוצות
עמוד מרשים בגובה של 67 מטרים מצופה בזהב עם פסל מוזהב בראשון. אפשר לעלות לפסגה שלו ולהסתכל בתצפית על מרכז ברלין ופארק טירגארטן.
עמוד הניצחון של ברלין נמצא באיזור של פארק טבעי והוא איזור פחות עירוני ככה שלא כל כך קל למצוא מקומות אוכל בסביבתו. אף על פי כן בכיכר עצמה יש בית קפה ובפארק אפשר למצוא גם במרחק של כמה דקות הליכה את בית התה של הגנים האנגליים (Teehaus am Tiergarten).
חצי שעה זה לגמרי מספיק, שעה אם אתם גם רוצים להיכנס למוזיאון. כדאי לשלב את ההגעה אל המקום בטיול בפארק, או להמשיך לאורך שדרות 17 ביוני לאיזור של שער ברנדנבורג. המקום פתוח לגמרי ככה שמומלץ לביקור בעיקר בימים שמשיים ופחות בימים קרים וגשומים.