מוזיאון החומה של ברלין - ההיסטוריה של ברלין מתקופת המלחמה הקרה ועד ימינו
ברלין, בירת גרמניה, היא אחת מיעדי התיירות הנחשקים ביותר בשנים האחרונות, עם מספר הולך וגדל של מבקרים המגיעים לעיר מדי שנה. מי שמטיילים בברלין מגיעים בשל מספר סיבות: חיי הלילה המפותחים שלה, תרבות, מוזיאונים, המבנים האירופאיים הקלאסיים שניתן למצוא בה וגם כמובן ההיסטוריה העשירה שלה. ההיסטוריה המודרנית של ברלין וזו שעדיין ניתן לחוש בביקור בעיר היא תקופת המלחמה הקרה בה חולקה גרמניה בכלל אך גם ברלין באופן ספציפי למזרח בו היה שלטון קומוניסטי ולמערב, בו שלט השלטון הגרמני שגם שולט כיום. בין השנים 1949 ל-1990 בהם שלט במזרח גרמניה השלטון הסובייטי שררה בין הצדדים מתיחות רבה, שכמובן הגיעה לשיאה בתקופה שבין השנים 1961 ל –1989 בה חומה באורך של 155 קילומטר ובגובה של 3.6 מטרים שנבנתה על ידי השלטון המזרח גרמני חצתה את ברלין ולא איפשרה תנועה של תושבי מזרח גרמניה לכיוון מערב. עד היום, ניתן לראות שרידים רבים של החומה מפוזרים בנקודות רבות ברחבי העיר וכן גם לא מעט אתרים המנציחים את התקופה.
מוזיאון החומה של ברלין
אחד האתרים החשובים ביותר להנצחת תקופת המלחמה הקרה וחומת ברלין הוא מוזיאון החומה, הממוקם בתוך האתר גלריית איסט סייד (east side gallery) ועל גדות נהר השפרה (sphere) הגדול שעובר במרכז העיר. המוזיאון הוא אתר חדש יחסית הפתוח לציבור הרחב מאז שנת 2016 ומציע 13 חדרי תצוגה המלאים במיצגי מולטימדיה אינטראקטיביים המספקים מידע על חומת ברלין, הסיבות שהובילו להקמתה וסיפור נפילתה. בין היתר תלמדו במוזיאון על מגדלי השמירה ומכונות היריה האוטומטיות ותוכלו לראות עדויות וידאו של פוליטיקאים ואישים מפורסמים וכן תיעוד וידאו של הליך הבנייה של החומה. קונספט המולטימדיה משלב גם שירים הקשורים בנושא, ביניהם אלבום המוזיקה הקונספטואלי של להקת פינק פלויד the wall. מי שרוצה לדעת יותר לעומק על ההיסטוריה של חומת ברלין והתרבות שהתפתחה סביבה לא ירצה לפספס את הביקור במוזיאון.
תכנון הביקור במוזיאון החומה + גלריית איסט סייד
מוזיאון החומה הוא כאמור חלק מאתר ההנצחה הגדול ביותר של חומת ברלין גלריית איסט סייד. ההמלצה שלנו היא ללכת לכל אורך שרידי החומה בהליכה איטית ולהתבונן על ציורי הגרפיטי המרכיבים את הגלרייה, ציורים אשר צוירו על ידי יותר מ-100 אמנים בינלאומיים בשנים שמאז נפילת החומה ב-1989 ועד ימינו ומהווים את אחד מסמליה הידועים ביותר של העיר המאוחדת.
אם אתם מבקרים ביום שמשי, מומלץ לאחר הההליכה לשבת על גדות נהר השפרה. במקום תוכלו למצוא דוכני אוכל ומשקאות בהם נמכרים נקניקיית הקארי וורסט המפורסמת ובירות מקומיות, ובאזורים השכונתיים שמסביב נמצאים גם מספר ברים ומסעדות מקומיות. אין ספק כי הטיילת של גלריית איסט סייד היא אחד המקומות הנעימים ביותר לשבת בהם ולנוח במהלך הביקור.
בשנים האחרונות נפתח גם בסמוך לאתר קניון חדש ומודרני – קניון איסט סייד (east side mall). בקניון תוכלו למצוא חנויות של רשתות רבות כדוגמת ברשקה, h&m ויוניקלו, חנות מוצרי האלקטרוניקה הגרמנית saturn חנויות מוצרי טיפוח וספורט וכן גם מספר מסעדות ובתי קפה.
דרכי הגעה
מוזיאון החומה לא ממוקם במרכז העיר אלא באיזור שגובל בשכונות פרידריכסהיין וקרויצברג ועל כן לא סביר שתתקלו בו במקרה במהלך שיטוטכם בעיר והוא דורש הגעה מיוחדת. בתחבורה ציבורית הוא נמצא במרחק קצר יחסית בנסיעה מרובע מיטה כך שהכי מומלץ להגיע באמצעות אחד מקווי הרכבת המהירה הרבים (s-bahn) המגיעים לתחנת warschauer strasse ומשם ללכת מספר דקות לכיוון הנהר ולמוזיאון הנמצא בסמוך. ההגעה אפשרית גם מהכיוון השני והחלק שמדרום לנהר דרך תחנת הרכבת התחתית (u-bahn) schlesisches tor בה עובר קו U-3.
אתרים נוספים הקשורים לחומת ברלין ולתקופת המלחמה הקרה
מי שמתעניין בהיסטוריה של תקופת המלחמה הקרה וחומת ברלין יוכל למצוא עוד אתרים גם באיזורים אחרים בנוסף למקום בו נמצאים מוזיאון החומה וגלריית איסט סייד. בחלק המערב יותר של מזרח ברלין נמצא האתר הידוע צ’ק פוינט צ’רלי (checkpoint charlie) שהיה מעבר הגבול המרכזי בין מזרח ומערב ברלין. בין היתר באותה נקודה התרחשו עימותיים צבאיים בין שני הצדדים בשנת 1961 ובמהלך השנים גם מספר ניסיונות בריחה מכיוון מזרח למערב.
באותו איזור של צ'ק פוינט צ’רלי מומלץ גם לבקר בפנורמת אסיסי (asisi panorama) – מיצג אינטראקטיבי המדמה יום בשגרת החיים של ברלין המחלוקת במהלך שנות ה-80 בשכונת קרויצברג. במיצג החדשני תוכלו להבין כיצד נראו החיים מתוך זיכרונתיהם ודרך עיניהם של התושבים שחיו בתקופה.
מי שרוצה להעמיק עוד בנושא יכול ללכת גם למוזיאון השטאזי (stassi museum) – בו ההיסטוריה של השלטון החשאי של מזרח גרמניה מוצגת במלוא תפארתה. בין היתר במוזיאון ניתן לראות אמצעי מעקב כמו מכשירי הקלטה ומצלמות נסתרו ששימשו את השלטון הקומוניסטי כנגד התושבים וכן קומה שלמה של משרדי השטאזי שהשתמרה מהתקופה במלואה.