ברלין, בירת גרמניה היא עיר הנושאת עמה גם מטען כבד. קשה להתעלם מההיסטוריה של גרמניה אשר בה שלט השלטון הנאצי בין השנים 1933 – 1945 והיה אחראי לזוועות הגדולות ביותר בתולדות האנושות, למותם של מיליונים רבים של בני אדם וניסיון השמדה של העם היהודי בשואה. גרמניה המודרנית אינה מתעלמת מאלו ומקומות רבים בעיר כמו אנדרטאות ומוזיאונים מוקדשים לצורך זיכרון המלחמה, השואה ותקופת השלטון הנאצי. בברלין אפשר למצוא עד ימינו מבנים היסטוריים מתקופת המלחמה או שאריות שלהם, ומי מביניכם שמבקרים בברלין ומעוניינים לחוות וללמוד על המלחמה יכולים לעשות זאת באמצעות סיור היסטורי ברחבי ברלין המתמקד בסיפורה של העיר במהלך תקופת השלטון הנאצי ומלחמת העולם השנייה.
על ברלין בתקופת מלחמת העולם השנייה
ברלין הייתה עיר הבירה של גרמניה במהלך תקופת השלטון הנאצי בין השנים 1933 והייתה מקום המגורים הראשי של היטלר ושל בכירים נאצים נוספים וכן המקום בו התרכזו רוב מבני השלטון. בשל היותה של ברלין כה יקרה לגרמנים היא הפכה במהלך מלחמת העולם שנייה ליעד מועדף להפצצות של אויביה – מדינות בעלות הברית שנלחמו נגד גרמניה וביניהן ארצות הברית, בריטניה, צרפת וברית המועצות. ברלין הופצצה קשות במהלך השנים האחרונות של המלחמה ובעיקר במהלך הקרב על ברלין – שהתרחש בין החודשים אפריל ומאי בשנת 1945 ובו הצבא האדום של השלטון הסובייטי הפציץ את כל המבנים המרכזיים בעיר וגרם להרס רב. הקרב הסתיים בתוך מספר שבועות בכניעה של הנאצים ובהתאבדותו של היטלר ובעקבותיו רבים מתושבי ברלין מצאו עצמם ללא קורת גג ומזון.
הסיור בעקבות ברלין ההיסטורית
הסיור בעקבות מלחמת העולם השנייה אורך כ-4 שעות, הוא מתקיים בשפה האנגלית ומלווה במדריך בעל ידע היסטורי רחב על העיר ותקופת המלחמה. במסגרת הסיור אתם תעברו על פני מה שהיה מרכז הפיקוד של היטלר. משם תמשיכו לבניין הרייכסטאג (Reichstag Building) – מקום מושבו של הפרלמנט הגרמני אשר שימש גם את הנאצים אשר כבר בעלייתם לשלטון בשנת 1933 גרמו ככל הנראה לשריפה מכוונת בה האשימו את מתנגדיהם הקומוניסטים על מנת להכניס לתוקף תקנות חירום. לאחר מכן תבקרו במוזיאון המלחמה הרוסי – גרמני (Russian-German War Museum) שהכניסה אליו היא חינם והוא מוקדש כולו ליחסים בין גרמניה לברית המועצות ובעיקר לתקופת מלחמת העולם השנייה בה היו השתיים יריבות מרות. בהמשך הסיור תבקרו במקומות ברחבי העיר ובעיקר בשכונת פרנצלאואר ברג (Prenzlauer Berg) אשר נפגעו קשות בהפצצות של בעלות הברית במהלך המלחמה ואת שרידי ההפצצות ניתן לראות עד ימינו. את הסיור תסיימו במקום בו הייתה הלשכה של היטלר אשר כלל גם את הבונקר בו הסתתר עד ימיו האחרונים. כיום לא נותר זכר לאותו מבנה בשל רצון שלא יהפך לאתר עליה לרגל והוא נראה כפינת רחוב רגילה לחלוטין.
תכנון הסיור ודרכי הגעה
הסיור מתקיים בימים חמישי ושבת בשעה 12:00 בצהריים. נקודת ההתכנסות ממנה מתחיל הסיור היא בסמוך למבנה ההיסטורי Postfuhramt Berlin – הנמצא ברובע מיטה (Mitte) ממש בסמוך לתחנת הרכבת המהירה (S-bahn) של רחוב אורניינבורג שטראסה (S-Oranienburgerstrasse). במקום עוברים קווים רבים ובמרחק הליכה קצרה משם תוכלו למצוא גם את תחנת הרכבת התחתית (U-bahn) בעלת השם (U-Oranienburger Tor) ובה עובר קו הרכבת U-6. אתם מתבקשים להביא עמכם את הדרכון שלכם וכדאי גם ללבוש בגדים קלים ונעלי הליכה כיוון שהסיור כולל לא מעט הליכה ברגל.