בניין הרייכסטאג (Reichstag Building) הוא מבנה במרכז ברלין אשר משמש כמקום מושבו של הפרלמנט הגרמני – הבונדסטאג (Bundestag). הבניין הוא מבנה הממשל החשוב ביותר בגרמניה והוא גם מושך מספר רב של מבקרים מדי שנה בזכות היותו מבנה עתיק ומרהיב וכן בשל כיפת הזכוכית המודרנית שנבנתה בפסגתו ואשר מהתצפית שלה ניתן להשקיף על כל ברלין.
על ההיסטוריה של בניין הרייכסטאג
בסוף המאה ה-19 אוחדו הממלכות השונות בגרמניה למדינת לאום אחת, מה שיצר צורך בבניית מבנה פרלמנט והמיקום שנבחר הוא העיר ברלין. בנייתו של בניין הרייכסטאג המקורי הסתיימה בשנת 1894. הוא זכה לשבחים בשל סגנונו המודרני והשילוב של כיפת פלדה אך גם לביקורות בשל ערבוב של סגנונות אדריכליים רבים. האירוע המפורסם ביותר בהיסטוריה של המבנה אירע בשנת 1933 מיד לאחר עליית המשטר הנאצי בראשותו של היטלר לשלטון. בתחילת אותה שנה נשרף המבנה בהצתה מכוונת והנאצים האשימו את הקומוניסטים בהצתה על מנת להעביר תקנות חירום – מה שסימן את הצעד המרכזי הראשון בסיום השלטון הדמוקרטי בגרמניה. בהמשך ניזוק המבנה קשות בהפצצות של בעלות הברית במהלך מלחמת השנייה. בשנים שלאחר מכן נותר הבניין בשליטת גרמניה המערבית כיוון שהחומה עברה מאה מטר ממזרח ממנו. באותם שנים הוחלט לשחזר ולשפץ אותו ובמהלך שנות ה-60 הוא נפתח מחדש אך הוא שימש בעשורים הבאים בעיקר לכנסים ואירועים כיוון כמקום משכנו של הפרלמנט המערב גרמני שכן בעיר בון שהייתה הבירה של מערב גרמניה.
לאחר איחוד גרמניה מחדש בשנת 1991 הוחלט להעביר את מוסדות השלטון חזרה לבירה המאוחדת ברלין וכמו כן לחזור ולהשתמש בבניין הרייכסטאג. לצורך מטרה זו הוחלט לשפץ אותו מחדש ולהתאימו לסגנון מודרני. השיפוץ היה מורכב ונערך שנים רבות ובמסגרתו פורק ונבנה מחדש לחלוטין כל החלק הפנימי של המבנה והחלק החיצוני שוחזר לכפי שהיה לפני השריפה. בנוסף נבנתה בפסגה כיפת זכוכית ענקית בעלת מספר קומות שמשחזרת את הכיפה ההיסטורית של המבנה אך היא שקופה לחלוטין באופן שנועד לייצג את השקיפות של גרמניה המאוחדת. הפרלמנט הגרמני פועל במבנה משנת 1999 ובסמוך לו נבנו מבנים רבים המשמשים את מוסדות השלטון השונים של גרמניה.
מול בניין הרייכסטאג עומדת כיום אנדרטה קטנה בשם "האנדרטה לחברי הרייכסטאג שנרצחו". האנדרטה מוקדשת לזכרם של 96 חברי הפרלמנט הגרמני אשר נרצחו בידי השלטון הנאצי בשל סיבות פוליטיות, כאשר רובם היו חברי המפלגה הקומוניסטית והמפלגה הסוציאל דמוקרטית התנגדו לנאצים. האנדרטה עשויה מ-96 לוחות ברזל יצוק כאשר על כל אחת מופיע שמו, שם המפלגה לה היה שייך, שנת הלידה ושנת המוות והאתר בו בוצע הרצח.
ביקור בבניין הרייכסטאג ותצפית מהכיפה המרהיבה שלו
למי שמתכננים להגיע לביקור בבניין הרייכסטאג יש לקחת בחשבון כי הכניסה למבנה כרוכה בבדיקה ביטחונית חמורה כמו בשדה תעופה ואתם צריכים גם להביא אתכם דרכון. בניין הרייכסטאג פתוח באופן חופשי למבקרים המוזמנים לעלות לכיפה בפסגתו. בנוסף לכך ישנם גם סיורים מודרכים באורך של שעתיים וחצי המוצעים על ידי המקום גם כן בחינם ומתאימים למי שרוצים לראות חלקים אחרים מהבניין כמו אולם הישיבות הראשי המסדרנות התת קרקעיים של המבנה ולשמוע עוד על ההיסטוריה של המבנה ואופן הפעילות של הפרלמנט הגרמני.
הכיפה של מבנה הרייכסטאג היא אתר פופולרי מאוד למבקרים ועל כן היא כמעט תמיד צפופה ומלאה. על מנת לבקר במקום יש להזמין כרטיסים מראש. הביקור בכיפה אפשרי בכל ימות השבוע ושעות הפעילות הכלליות הן בין 08:00 בבוקר ל-00:00 בלילה כאשר הכניסה המאוחרת ביותר אפשרית ב-21:45 – אך שימו לב שהשעות משתנות בכל יום ספציפי בהתאם לאירועים שנערכים במבנה וצרכים כאלו ואחרים, כך שיש לבדוק מראש מה הם הזמנים האפשריים במעמד הזמנת הכרטיסים. מומלץ מאוד לנסות להזמין כרטיסים לשעות השקיעה בעונת הקיץ, על אף שאלו השעות הפופולריות ביותר אך בהן תוכלו לראות את הנוף באופן המרהיב ביותר.
בנוסף לכך פועלת במקום גם מסעדה בשם Käfer אשר מציעה ארוחות בוקר, צהריים וערב. המסעדה פועלת בכל ימות השבוע לכל אורך היום בין השעות 08:00 בבוקר ל-23:00 בערב וסגורה להפסקה קצרה בשעות אחר הצהריים 17:00 – 19:00.
דרכי הגעה לבניין הרייכסטאג
בסמוך לבניין הרייכסטאג תמצאו את תחנת הרכבת התחתית U-Bundestag בה עובר קו הרכבת U-5 אשר מגיע ממערב מתחנת הרכבת המרכזית של ברלין (Hauptbahnhof) ולכיוון מזרח נוסע לאורך שדרות אונטר דן לינדן (Unter den Linden) ומגיע לאי המוזיאונים (Museum Island) ולכיכר אלכסנדרפלאץ (Alexanderplatz) – כך שהוא מחובר באופן מצוין עם החלק המרכזיים של העיר. אם אתם מגיעים ברכבת המהירה (S-bahn) תוכלו ללכת מספר דקות מהתחנה של שער ברנדנבורג הנמצא בסמוך – S-Brandenburger Tor.
מה עוד אפשר לעשות באיזור בניין הרייכסטאג
בניין הרייכסטאג ממוקם ממש במרכז ברלין. קודם כל מחוץ לבניין עצמו יש מדשאה ענקית שנעים מאוד לשבת בה. כמו כן תוכלו ללכת לאורך הטיילת של נהר השפרה שממש בסמוך וגם שם נחמד מאוד לשבת על גדת הנהר או באחד מבתי קפה שבאיזור. אם תלכו מהבניין לכיוון מערב אתם יכולים לטייל בפארק טירגארטן (Tiergarten Park) – גן ענק בשטח של יותר מ-2 קמ"ר עם פינות ישיבה, מדשאות ואיזורים מיוערים שמתאימים למי שמחפשים לחוות טבע אמיתי בתוך העיר. מהצד השני בכיוון מזרח כמה דקות מהמקום יש את שער ברנדנבורג הקלאסי, ובכיכר שלידו נמצא גם מוזיאון מאדאם טוסו (Madame tausend). משם אפשר להמשיך לטייל לאורך השדרות הקלאסיות של רובע מיטה – אונטר דן לינדן. בנוסף, אם תלכו כמה דקות דרומה מכיוון בניין הרייכסטאג תוכלו להגיע לאנדרטת השואה (Holocaust Memorial) לזכר יהודי אירופה שנרצחו בשואה.
שאלות ותשובות נפוצות
למבקרים בבניין הרייכסטאג יש שתי אפשרויות – או להזמין סיור מלא בבניין או להזמין כרטיסים רק לתצפית המרהיבה מהכיפה. שימו לב כי הסיורים לרוב מלאים כך שיש להזמין להם כרטיסים כמה שבועות מראש.
בעיקרון מדי יום בין 08:00 בבוקר ל-21:45 בערב, אך זה מאוד משתנה בהתאם לימים כך שחשוב לבדוק ולהזמין מקום בהתאם.
זה אמנם לא בהכרח נראה כך מבחוץ אבל מדובר בתצפית מדהימה ודי גבוהה. הכיפה ממוקמת מאוד גבוה ביחס לשאר הבניינים ברלין ואפשר להשקיף ממנה על כל העיר ב-360 מעלות. מומלץ מאוד להגיע לשם.