למי שמגיעים לבקר בגרמניה בכלל ובעיר ברלין בפרט, לא פשוט להתעלם מההיסטוריה הקשה שנושא עמו המקום. מצד אחד, בזכות התרבות העשירה של ברלין ואורח החיים המתקיים בעיר בצורתה הנוכחית, מי שמגיעים אליה יכולים בהחלט גם לטייל בעיר ללא הקדשת תשומת לב מיוחדת להיסטוריה הקשורה למלחמת העולם השנייה והשואה. עם זאת, מי שמתעניינים בנושא והיו רוצים ללמוד עוד ולראות את האופן בו מונצחת השואה בגרמניה כיום, סיור במחנה הריכוז זקסנהאוזן (Sachsenhausen) הממוקם במרחק של כשעה נסיעה לכיוון הצפוני מהעיר ברלין יכול בהחלט להיות חוויה עוצמתית מאוד המלמדת על ההיסטוריה של השואה בשילוב של סיפורי זוועה לצד עדויות על סיפורי גבורה והישרדות.
על ההיסטוריה של מחנה הריכוז זקסנהאוזן
מחנה הריכוז זקסנהאוזן הוקם ברובע צפוני של העיר אורניינבורג – עיר פרבר קטנה של ברלין והוא היה אחד משלושת מחנות הריכוז הראשונים, לצד המחנות המפורסמים בוכנוואלד ודכאו, שהקימו הנאצים בתוך שטחי גרמניה על מנת לכלוא מתנגדי משטר. המחנה קם בשנת 1933 ושימש תחילה לכליאה של יריבים פוליטיים למפלגה הנאצית שרק עלתה לשלטון. הוא נסגר שנה לאחר מכן והוקם מחדש ב-1936 על ידי ארגון האס אס שרבים מחבריו התגוררו באיזור. לאחר ליל הבדולח בשנת 1938 נכלאו בו כמה מאות יהודים ובשנת 1939 עם פתיחת מלחמת העולם השנייה וכיבוש פולין התגברה פעילותו ונכאלו בו עשרות אלפי אסירים שרבים מהם גם הוצאו להורג בירייה ובהמשך גם בתאי גזים שהוקמו במחנה. עד לשנת 1945 בה בסמוך לסיום המלחמה יצאו מהמחנה צעדות המוות, נשארו בו רק כמה מאות אסירים ששרדו וההערכות הן לאורך שנות פעילותו 100,000 אסירים מצאו בו את מותם.
סיור במחנה הריכוז זקסנהאוזן
בסיור במחנה הריכוז זקסנהאוזן אתם יכולים לראות בעיניכם וללמוד על ההיסטוריה של מחנה הריכוז וההשמדה הנורא. בין היתר באנדרטה של מחנה הריכוז זקסנהאוזן השתמרו מהמחנה המקורי הצריפים, תאי הענישה, הכלא, מטבח המחנה, חדר ההוצאה להורג, תאי הגזים, מרכז הפתולוגיה והמרפאה. במהלך הסיור במקום תיוודעו לסיפורי האסירים, חיי היומיום שלהם במחנה והאכזריות שנכפתה עליהם על ידי המדכאים שלהם וגם על סיפורי הגבורה שלהם. תראו את הוילות ששימשו את בכירי האס אס ואת מגרשי האימונים של הארגון. תלמדו על האדריכלות של המחנה, אותו תכנן היינריך הימלר כמודל מנחה למחנות ריכוז, וכל זה מפיהם של מדריכים מומחים.
תכנון הביקור ודרכי הגעה
הסיור במחנה הריכוז זקסנהאוזן נערך בשפה האנגלית. כיוון שהמחנה נמצא במרחק נסיעה של כשעה ממרכז העיר ברלין, מי שבוחרים באפשרות של סיור מודרך יפגשו את המדריך כבר בתחנת הרכבת פרידריכשטראסה (S-Friedrichstrasse). משם תסעו יחד עם המדריך ושאר חברי הקבוצה ברכבת למחנה הריכוז. שימו לב שבניגוד לנסיעה בתוך ברלין הכרטיס שתצטרכו לרכוש הוא כרטיס מסוג BERLIN ABC הכולל גם את השטחים שמחוץ לטבעת המרכזית של העיר. האורך הכולל הוא 6 שעות כך שתצטרכו לפנות יום שלם לביקור. בשל התכנים הקשים כדאי לחשוב לגבי השתתפותם של ילדים בסיור ולפני הגילאים 13-14 מומלץ להימנע מלצרף ילדים לסיור.
אתרים נוספים בברלין המנציחים את מלחמת העולם השנייה והשואה
מעבר למחנה הריכוז זקסנהאוזן ישנם גם אתרים נוספים המנציחים את ההיסטוריה של מלחמת השנייה בשטחי ברלין. בין היתר אנדרטת השואה (Holocaust Memorial) המפורסמת הממוקמת במרכז העיר ובה ישנם 2,711 מבני אבנים המדמים מצבות ונועדו להמחיש את החוויה היהודים באת השהות במחנה הריכוז. בתחתית האנדרטה נמצאת גם תערוכה אשר עוסקת בסיפור השואה והשמדת היהודים. בנוסף על כך תמצאו במרכז העיר על פני שדרות אונטר דן לינדן המפורסמות (Unter den Linden) גם את כיכר בבל (Bebelplatz) בה התרחש בשנת 1933 אירוע שריפת הספרים בו נשרפו עשרות אלפי ספרים של כותבים יהודים וכיום מוצבת במקום אנדרטה אליה נוהגים רבים להגיע. בנוסף לכך במוזיאון היהודי (Jewish Museum) תמצאו תערוכות העוסקות בהיסטוריה של יהדות גרמניה גם בתקופת השואה, ובמוזיאון טופוגרפיה של טרור (Topographie des Terrors) תוכלו לראות את ההיסטוריה של ארגוני הגסטפו והאס אס ואת שלטון הטרור בגרמניה בין השנים 1933 – 1945.