ברלין, מלבד היותה עיר הבירה של גרמניה, נחשבת לאחת מערי הבירה של קהילת הלהט"ב בעולם. האווירה השלטת בעיר ועל אחת כמה וכמה בחיי הלילה בה, דוגלת במיניות ואהבה חופשיות ללא אפליה על רקע מגדרי או נטייה מינית ומברכת אנשים מכל סוג. מועדוני הלילה והברים בעיר, לצד בתי הקפה והגלריות האמנתיות, מאמצים את חיי הקהילה הלהט"ב שמשתלב בברלין באופן טבעי כחלק אינהרנטי מהעיר כפי שאולי לא קורה באף מקום בעולם. בברלין ניתן גם למצוא לא מעט מקומות ספציפיים בעלי אופי להטבי"י מובהק ובמדריך הבא תוכלו לקרוא על כל מה שצריך לדעת מבחינת התרבות הלהט"בית בברלין.
על היסטוריה של תרבות הלהט"ב בברלין
ברלין החלה להתפתח כאחת מערי הבירה של קהילת הלהט"ב עוד בתחילת המאה הקודמת, בה התחילו להופיע ברים ומועדונים רבים בהם זוגות חד מיניים חגגו יחדיו וגם התפתחה תרבות קווירית שהגיעה לשיאה בשנות רפובליקת ויימאר התוססות (בין השנים 1919 – 1933). באותן שנים מיניות שאינה הטרוסקסואליות נחשבה לתופעה חריגה בחברה, אך ברלין הייתה מקום חלוצי ביציאה מקו המחשבה הזה. הרופא הגרמני ממוצא יהודי מנוס הירשפלד אף הקים בשנת 1919 מכון לחקר הסקסואלוגיה והיה פעיל מאוד כנגד רדיפת חברי הקהילה הלהט"בית בידי הרשויות. לאחר עליית הנאצים לשלטון החלה תקופה אפלה בה להטב"ים נרדפו, נאסרו וגם הושמדו בידי האנצים. לאחר מלחמת העולם השנייה החל תהליך הדרגתי של שיקום התרבות הלהט"בית בעיר שלקח מספר עשורים וגבר עוד יותר מאז איחוד גרמניה בשנת 1991. ראש עיריית ברלין בין השנים 2001 – 2014 קלאוס וובריט אף היה הומוסקסואל מוצהר מה שסימל את הקבלה המוחלטת של ברלין והקידמה שלה בנושא עוד לפני מקומות אחרים ברחבי העולם.
כרטיס ההנחות Queer City Pass – נסיעה חופשית בתחבורה ציבורית
כרטיס ההנחות Queer City Pass הוא כרטיס המשלב נסיעה חופשית בתחבורה ציבורית יחד עם הנחות בכניסה למקומות המרכזיים של קהילת הלהט"ב בברלין וכן לאטרקציות תיירות נוספות ברחבי העיר. הכרטיס כולל נסיעה חופשית בכל אחד מאמצעי התחבורה הציבורית השונים בעיר: אוטובוס, טראם חשמלית, רכבת תחתית (U-Bahn) ורכבת מהירה (S-bahn). הכרטיס תקף ללא הגבלה בהתאם לזמן שרכשתם – החל מ-48 שעות לביקורים קצרים ועד שישה ימים. מעבר לתחבורה הציבורית אתם מקבלים הנחות של עד 50% במקומות מרכזיים בעיר כמו מוזיאון הגאווה וגם למוזיאונים נוספים כמו לדוגמא מוזיאון החומה (The Wall Museum) או אפשרויות להנחות משמעותיות ברכישת אטרקציות כמו סיור יום בעיר פוטסדאם (Potsdam).
מוזיאון הגאווה של ברלין – מוזיאון על ההיסטוריה של הקהילה הגאה
מוזיאון הגאווה של ברלין הידוע בגרמנית בשם "מוזיאון השוולס" (Schwule Museum) הוא המוזיאון הראשון בעולם שמוקדש להיסטוריה הלהט"בית. הוא נפתח כבר בשנת 1985 וכולל אוסף של תצלומים, קטעי וידאו, מסמכים, הקלטות ועבודות אמנות הקשורות כולם להיסטוריה של הלהט"ב. בשנת 2013 עבר המוזיאון למשכנו החדש ברובע מיטה (Mitte) והכפיל את שטחו. הארכיון המרשים שלו משמש גם למחקר, בין היתר בזכות היותו מכיל למעלה מ-16,000 כרכים נדירים בנושא, אשר הותיק שבהם הוא עוד מהמאה ה-16. התערוכות במוזיאון מקיפות את כל הנושאים של תרבות הלהט"ב, לא רק הומואים אלא גם לסביות, טרנסג'נדרים וקווירים מקבלים ביטוי במוזיאון המשלב באופן אינטראקטיבי לא מעט עבודות וידאו, לצד מסמכים תמונות ועבודות אמנות. בנוסף לכך פועל במקום בית הקפה שווץ (Schwuz) שהוא אחד המקומות המרכזיים של הקהילה בעיר.
מועדוני להט"ב וברים ידועים בעיר
בברלין אפשר למצוא מקומות רבים בעלי אופי להטב"י מובהק. כמה מהבולטים שבהם הם:
Monster Ronson’s – ברחוב הבילויים המרכזי של מזרח העיר ורשאואר שטראסה (Warschauer strasse) נמצא אחד המקומות הידועים ביותר. הבר הקוויר פתוח מדי ערב בין 18:00 עד לשעות הקטנות של הלילה / הבוקר וכולל מופעי דראג.
Zum Schmutzigen Hobby – בר שהוא גם מועדון, בטוח בסופי השבוע ומציע מוזיקה ומופעי דראג.
***Betty F – אחד הברים המרכזיים של הקהילה ההומוסקסואלית בעיר.
SchwuZ – אחד ממועדוני הלילה הלהט"בים הידועים והוותיקים בעיר שנפתח במקור במיקום אחר בשנת 1977. כיום הוא ממוקם בשכונת נויקלן (Neukolln) האופנתית ומציע מסיבות פרועות וליינים משתנים בכל סופי השבוע, לצד ערבי קריוקי ודראג.
Südblock – בר שמשמש כבר כמועדון לילה ונמצא בסמוך לכיכר קוטובוס טור (Kottubus Tor) . פתוח מדי ערב עם תכנייה מגוונת – בין ערבי בר עם חידונים עד למסיבות סוף שבוע.
מצעד הגאווה השנתי של ברלין
מצעד הגאווה השנתי של ברלין מתרחש בשיאו של חודש יולי בתאריך משתנה מדי שנה. המצעד, המכונה גם CSD, הוא אירוע השיא של חודש הגאווה הברלינאי. מדובר בחגיגה אמיתית שנערכת על פני שטחים נרחבים בעיר ונמשכת לאורך סוף שבוע שלם בו למעלה מחצי מיליון משתתפים חוגגים לכל אורך היום והלילה. במצעד הגאווה השנתי של ברלין תמצאו הופעות מוזיקה רבות, דוכני שוק, תערוכות המוקדשות לנושאים שונים העוסקים בקהילת הלהט"ב ושלל אירועים ומסיבות נלוות של החגיגה הגדולה ביותר בעיר המתרחשת בשיא של הקיץ.
שאלות ותשובות נפוצות
מבחינה היסטורית, הרובע שונברג (Schonenberg) היה רובע הלהט"ב של מערב ברלין לפני נפילת החומה. במקום עדיין ניתן למצוא לא מעט ברים של הקהילה הגאה אך כיום לא פחות גם בשכונות אחרות בעיר, ובעיקר אלו עם ריכוזי הצעירים הגדולים ביותר כמו פרידריכסהיין (Friedrichshain) וקרויצברג (Kreuzberg).
הכרטיס מקנה נסיעה חופשית בתחבורה ציבורית למשך התקופה שרכשתם אותו – החל מיומיים ועד שישה ימים. בנוסף לכך הוא נותן הנחות לפעילויות ומוזיאונים רבים בעיר, ביניהם גם כאלו הקשורים לקהילת הלהט"ב – כמו מוזיאון הגאווה של ברלין.
מצעד הגאווה של ברלין מתרחש מדי שנה בשיאו של חודש יולי. מומלץ מאוד להגיע לעיר בתקופה, אך שימו לב שכדאי לתכנן מראש את הביקור כיוון שמדובר בסוף שבוע עמוס בו התפוסה בבתי המלון היא מקסימלית והמחירים עולים. בכל מקרה מדובר בחוויה בלתי נשכחת ובאחד מאירועי השיא השנתיים של הקהילה הגאה בעולם.