ברלין, בירת גרמניה, היא האחת הערים הגדולות באירופה וחיים בה לא פחות מ- 3.6 מיליון תושבים. כ-60 אחוז מהאוכלוסייה בברלין מגדירים את עצמם חסרי דת, מה שהופך אותה לעיר לא דתית בכלל ביחס לבירות אירופאיות אחרות וגם ביחס לאוכלוסיית גרמניה בכלל. יחד עם זאת, בערך שליש מתושביה מוגדרים כנוצרים, ובעבר הייתה הדת בעלת אלמנט מרכזי יותר באורח החיים בעיר. בהתאם לזאת ניתן למצוא בעיר כנסיות רבות אשר חלקן הן קתדרלות מפוארות שנבנו לפני מאות שנים. במדריך הבא ריכזנו עבורכם את הקתדרלות המיוחדות ביותר בברלין שאת הביקור בהן תרצו להחמיץ.
כנסיית הזיכרון על שם קייזר וילהלם
כנסיית הזיכרון על שם קייזר וילהלם (kaiser wilhelm memorial church) היא ככל הנראה הכנסייה הידועה ביותר בברלין ואחד הסמלים של ההיסטוריה הסוערת של העיר ושל גרמניה בכלל. הכנסייה ממוקמת ברובע שרלוטנבורג (charlottenburg) בקצה של שדרת הקניות המפורסמת קורפורסטנדאם (kurfurstendamm) המכונה "קודאם" ונחשבת לשאנז אליזה של ברלין. הכנסייה נבנתה בשנות ה-90 של המאה ה-19 ונפגעה קשות בהפצצות של חיל האוויר הבריטי במלחמת העולם השנייה – אך למרות זאת הוחלט לשמר אותה כפי שהיא כך שהמגדל שקודקודו מופצץ עומד עדיין על תילו לצד חלקים חדשים שיותר שנוספו למבנה בשיפוץ שהתבצע במהלך שנות ה-60.
כשתיכנסו לכנסיית הזיכרון על שם קייזר וילהלם תרגישו מיד בניגוד הברור בין הרעש של האיזור הסואן בו היא נמצאת לבין השקט השורר בחללים הרחבים של המבנה המפואר. בין היתר תמצאו בתוך הכנסייה פסל מפואר של ישו המעוטר מנחושת ומעליו צלב מצופה זהב וקריסטלים. העוגב הנמצא בכנסייה מכיל 5000 צינורות ובין היתר תמצאו בה פסלים ומבנים מפוארים המעוטרים בשיש וכן יצירות אמנות מהנצרות. אחד האלמנטים הידועים ביותר של הכנסייה הוא הפעמונים שלה, במגדל הפעמונים יש 6 פעמוני ברונזה שהכבד שבהם שוקל לא פחות מ5.6 טון. הכנסייה פתוחה למבקרים בכל ימות השבוע בין השעות 09:00 בבוקר ל-19:00 בערב כאשר מומלץ במיוחד לבקר בזמן תפילות או בימי שבת בשעה 18:00 כאשר נערך טקס בו מנגנים בעוגב.
קתדרלת ברלין
קתדרלת ברלין (berliner dom) היא אחד המבנים היפים והמרשימים ביותר בעיר. הקתדרלה המשמשת ככנסייה של זרם הנצרות הפרוטסטנטית נבנה בסוף המאה ה-19, ולמי שביקר בוותיקן שברומא היא ודאי תיראה מוכרת במיוחד ולא במקרה, כיוון שהיא נבנתה במקור כדי להתחרות עם הקתדרלה המרכזית של הנצרות הקתולית – בזיליקת פטרוס הקדוש. אמנם הקתדרלה הברלינאית עדיין קטנה משמעותית ממנה אבל היא בכל זאת גדולה במיוחד עם אורך של 114 מטר, רוחב של 74 מטרים וגובה של 98 מטרים כאשר את קודקודה מעטרים שלוש כיפות ירוקות בולטות המקושטות בזהב. אל הכיפה הגבוהה שמרכז הכנסייה יכולים המבקרים לטפס ברגל וממנה להביט בנוף המרהיב של העיר.
הביקור בקתדרלת ברלין נעשה באמצעות קניית כרטיסים בתשלום והוא אפשרי בכל ימות השבוע בשעות משתנות לפי היום המסוים ולפי עונות השנה אשר עליהם יש להתעדכן בנפרד לפני הביקור. אפשרות מיוחדת ומומלצת בהחלט היא לבקר בקתדרלה בזמן שנערכים בה קונצרטים של מוזיקה קלאסית אשר נחשבים לאיכותיים במיוחד בזכות האקסוטיקה הייחודית של המבנה. קתדרלת ברלין אינה מרשימה רק מבחוץ וכדאי להתרשם מבפנים בקישוטים המפוארים, מבני השיש, הויטרינות והסקרפוגים הרבים, בהם קבורים לא פחות מ-100 אישים חשובים אשר נקברו בה בין המאות ה-16 עד למאה ה-20 – בהן פעלו במקומות כנסיות אחרות שעל שטחן נבנתה קתדרלת ברלין. מי שאוהבים פאר ויופי ומתעניינים בארכיטקטורה, ארכיאולוגיה היסטוריה ונצרות, ייהנו במיוחד מהביקור בקתדרלת ברלין.
הקתדרלה הצרפתית
הקתדרלה הצרפתית (Französischer Dom) ממוקמת בכיכר ז'אנדרמרקט (Gendarmenmarkt) הממוקמת במרכז ברלין בסמוך לרחוב פרידריכשטראסה (friedrichstrasse) המפורסם ונחשבת לאחת הכיכרות היפות ביותר בברלין אם לא היפה שבהן, לא מעט בזכות מבנה הקתדרלה. הקתדרלה הצרפתית נבנה בין השנים 1701 ל-1705 עבור קהילת הוגנוטים – פרוטסטנטים צרפתים אשר נאלצו לגלות לגרמניה וכיום פועל במבנה מוזיאון על התרבות וההיסטוריה שלהם. הקתדרלה הצרפתית מחולקת לשני מבנים – במבנה הנמוך יותר פועלת הכנסייה ובמבנה בעל המגדל הגבוה פועל המוזיאון. בבפסגה של אותו מבנה שעל מנת להגיע אליה תצטרכו לעלות כמה מאות מדרגות, תוכלו ליהנות מתצפית מרהיבה על הנוף של ברלין. הקתדרלה פתוחה למבקרים בכל ימות השבוע בין השעות 10:00 בבוקר ל-18:00 בערב – כאשר בחודשי הקיץ ניתן להישאר עד 19:00 בתנאי שנכנסתם קודם לכן. מבנה הקתדרלה הוא אמנם ישן במיוחד אך הוא עבר רבות כאשר הופצץ גם כן במלחמת העולם השנייה וחודש מאז כאשר בין היתר התווספו לו בשנת 1987 שישים פעמוני ברונזה גדולים.
הקתדרלה הגרמנית
הקתדרלה הגרמנית (Deutscher Dom) בדומה לקתדרלה הצרפתית שוכנת גם היא בכיכר ז'אנדרמרקט והוקמה ממש במקביל אליה בשנת 1705 בסגנון בארוקי על פי הזמנה של מלך פרוסיה פרידריך הראשון ששאף להפוך את ברלין למפוארת ומרשימה. הקתדרלה נשרפה לחלוטין במהלך מלחמת העולם השנייה והייתה בהריסות שנים רבות עד לבנייתה מחדש ולפתיחתה לציבור הרחב בשנת 1996. החל משנת 2002 מוצג במקום תערוכות העוסקות בהיסטוריה של גרמניה ובהתפתחות הדמוקרטיה הפרלמנטרית של המדינה. הביקור בקתדרלה הוא ללא עלות והיא פתוחה למבקרים בחודשי הקיץ מאי – ספטמבר בין השעות 10:00 בבוקר ל-19:00 בערב ובחודשי החורף אוקטובר – אפריל בין השעות 10:00 בבוקר ל-18:00 בערב.
קתדרלת הדוויג הקדושה
קתדרלת הדוויג הקדושה (St. Hedwig's Cathedral) היא קתדרלה השייכת לזרם הנצרות הקתולית וממוקמת בכיכר בבל (bebelplatz) המפורסמת אשר נמצאת במרכז שדרות אונטר דן לינדן (unter den linden) – השדרות המרכזיות ברובע מיטה (mitte) שבמרכז ברלין. גם את הקתדרלה הזו הפציץ חיל האוויר הבריטי בשנת 1943 והיא נשרפה לחלוטין אך שוקמה ונבנתה מחדש בין השנים 1952 – 1963. הקתדרלה קטנה וצנועה יותר ביחס לאחרות אך מוכרת גם בזכות המסורת העתיקה שלה. היא נבנתה לראשונה במאה ה-18 וידועה גם בשל כך שלאחר ליל הבודלח ב-1938 בו נעשו פרעות ביהודים הכומר של הכנסייה נשא תפילה לזכרם – מה שהוביל למאסרו על ידי הנאצים ולמותו בדרך למחנה הריכוז. כיום קבורות עצמותיו של הכומר במבנה הכנסייה. מעבר לכיפתה הירוקה והמפורסמת שבולטת במרכז העיר תמצאו בתוך המבנה גם עוגב ענק אשר מנוגן בזמן תפילות. הכניסה לקתדרלת אפשרית בכל ימות השבוע בשעות משתנות וכדאי להתעדכן לפני באינטרנט.
כנסיית סנט מארי
כנסיית סנט מארי (St. Mary's church) היא כנסייה גותית של הזרם הנצרות הפרוטסטנטית. הכנסייה בנויה כולה מלבנים אדומות, והיא נבנתה כבר במאה ה-13 מה שהופך אותה לאחת מהכנסיות העתיקות בעיר ולאחד המבנים היחידים ששרדו מימי הביניים ומשמש עד היום כמזכרת מהתקופה העתיקה. עוד ידועה הכנסייה בכך שמוצג בה ציור הקיר 'ריקוד המוות' משנת 1485. כנסיית סייט מארי ממוקמת בכיכר אלכסנדרפלאץ (Alexanderplatz) – הכיכר המרכזית של החלק המזרחי של רובע מיטה בה נמצא גם מגדל הטלוויזיה המפורסם של ברלין (Berlin TV TOWER). הכנסייה פתוחה למבקרים בכל ימות השבוע בין השעות 10:00 בבוקר עד 18:00 בערב, למעט בחודשים ינואר – מרץ בהם היא נסגרת ב-16:00.
כנסיית סנט ניקולס
כנסיית סנט ניקולס (St. Nicholas Church) הממוקמת לא רחוק ממבנה כנסיית סנט מארי היא מעין אחות תאומה שלה, או יותר נכון אחות גדולה, כיוון שנבנתה גם היא במאה ה-13 ובנייתה ככל הנראה הושלמה כבר בשנת 1230 – מה שהופך אותה לכנסייה העתיקה בעיר. הכנסייה בנויה גם היא באמצעות לבנים אדומות והיא כוללת שני מגדלי צריח. כיום מאכלסת הכנסייה מוזיאון החוגג את ההיסטוריה של ברלין ומציג בין היתר אמנות דתית, אנדרטאות ואת ההיסטוריה של הרובע העתיק מימי הביניים בו נמצאת הכנסייה, הקרוי גם הוא על שמה – רובע ניקולאי, וכיום הוא חלק מהרובע הגדול של ברלין – המיטה. המוזיאון פתוח בין הימים שלישי – ראשון בין השעות 10:00 בבוקר ל-18:00 בערב והכניסה אליו היא בתשלום.
שאלות ותשובות נפוצות
לפעמים כן ולפעמים לא, זה משתנה מאוד בין הקתדרלות השונות. מומלץ לבדוק מה בדיוק התנאים בכל קתדרלה וכנסייה, בחלקן התשלום הוא בעלייה לכיפת התצפית, או בעצם הביקור עצמו, ובחלקן אין תשלום בכלל.
בהחלט כדאי. הכנסייה ממוקמת בכיכר ברייטשייד (Britiseid) – הכיכר המרכזית של מערב ברלין שקרובה להמון מקומות מרכזיים ובטוח שתעברו בה כמה פעמים במהלך הביקור שלכם בעיר. מומלץ להיכנס לכנסייה כדי לחוות את הפאר שלה מבפנים, אבל אם אתם פחות בקטע אפשר גם רק לחלוף על פניה מבחוץ כי באזור שמסביב שהוא אחד האיזורים המרכזיים ביותר של ברלין. תוכלו למצוא אין סוף חנויות לשופינג, מקומות אוכל, מוזיאונים ועוד.
קתדרלת ברלין נמצאת באחד האיזורים המרכזיים בברלין – אי המוזיאונים (museum island) בו נמצאים מוזיאונים רבים של היסטוריה גרמנית, מצרים, יוונית וגם אמנות קלאסית. הקתדרלה היא אמנם לא מוזיאון אבל כמבנה היא יפה יותר מכולם כך שמי שאוהב ארכיטקטורה מיוחדת יהנה ממנה לא פחות. מחוץ לכנסיייה נמצאים גני הלוסט גארטן (Lust garten) המפורסמים שממש כיף לשבת בהם בימים שמשיים ולא קרים מדי.
בכיכר ז'אנדרמרקט אפשר למצוא גם את הקתדרלה הצרפתית וגם את הקתדרלה הגרמנית, שנבנו ממש במקביל. זו אחת הכיכרות הכי יפות וקלאסיות בברלין ומקום שחובה להגיע אליו בביקור אפילו רק כדי להסתכל מבחוץ, יש בו גם לעיתים דוכני אוכל ומופעי רחוב ואווירה חיה של כיכר אירופאית מרכזית, גם אם לא ענקית במיוחד. בנוסף בכיכר ז'אנדרמרקט נמצא גם בית הקונצרטים (das konzerthaus) של ברלין שבו אפשר לראות קונצרטים של מוזיקה קלאסית.