ברלין
Search
Close this search box.

צ'ק פוינט צ'ארלי

תכנון טיול לברלין? נשמח לעזור!

עכשיו בברלין:

מלונות מומלצים

הרשמו לקבת מידע על ברלין

צ'ק פוינט צ'ארלי

צ'ק פוינט צ'ארלי (Checkpoint Charlie) הוא נקודת מעבר הגבול אשר פעל במרכזה של חומת ברלין שחצתה את העיר והפרידה בין גרמניה המזרחית לגרמניה המערבית. מעבר הגבול היה פעיל לכל אורך שנות קיומה של החומה, בין השנים 1961 ל- 1990, ומאז נפילת החומה ועד היום משמש כנקודת ציון מרכזית הכוללת מוזיאונים שונים ומספר אטרקציות המושכות תיירים רבים במהלך ביקורם בעיר.

על ההיסטוריה של גרמניה המזרחית וחומת ברלין

לאחר מלחמת העולם השנייה נכבשה גרמניה בידי בעלות הברית שניצחו אותה במלחמה ושטחיה חולקו בין ארבעת מעצמות העל: ארצות הברית, בריטניה, צרפת וברית המועצות. בשנת 1949 הוקמה גרמניה המערבית על השטחים שהיו בשליטת של ארצות הברית צרפת ובריטניה אשר הסכימו להחזיר אותם לידי הגרמנים, בעוד שברית המועצת הסובייטית סירבה – מה שיצר את הקמתה של מדינת מזרח גרמניה בשטחים המזרחיים של המדינה. 

אך מעבר לחלוקה של גרמניה עצמה גם העיר ברלין, שממוקמת באיזור המזרחי של גרמניה חולקה באופן נפרד למזרח ומערב. בשנים הראשונות העדיפו אזרחים רבים לערוק ממזרח המדינה למערב, מה שהיה קל בברלין במיוחד בזכות היותה של העיר ללא קו גבול מה שגרם לכך שהיה ניתן לעבור בקלות מצד לצד. הפחד מבריחת מוחות הוביל את השלטון הסובייטי להורות על בנייתה של חומה אשר תפריד את מזרח ברלין מהמערב ובכך תטיל סגר הרמטי על תושבי גרמניה המזרחית. כך בשנת 1961 קמה לה חומת ברלין המפורסמת אשר בנייתה נמשכה 19 שנה עד לשנת 1980. החומה הייתה ארוכה במיוחד – 155 קילומטרים.

מעבר הגבול צ'ק פוינט צ'ארלי – סמל לחלוקת ברלין

עם בניית החומה הוחלט גם על הקמת מעבר גבול אשר ישמש דיפלומטים שצריכים לעבור בין החלקים השונים של העיר וכן מאפשר גם ביקור של אזרחים מהמערב וממדינות אחרות בשטחי מזרח ברלין. בתחילה היה המעבר פשוט למדי מה שהוביל לנסיונות בריחה מוצלחים של מספר תושבים ממזרח גרמניה אשר בין היתר פרצו את המחסומים עם רכביהם הפרטיים. עם השנים הוקשחו התנאים והחיילים שהוצבו מנעו את הצלתו של אדם שניסה לחצות את גדר התיל ודימם למוות. כמו כן היווה המעבר נקודת חיכוך ומתח בין גרמניה המזרחית וגרמניה המערבית ובין השלטונות שייצגו אותן – ארצות הברית וברית המועצות, כך שכבר עם הקמתו בשנת 1961 הוצבו טנקים אמריקאיים וסוביטיים זה מול זה במשך כמה ימים – אירוע שהסתיים בסופו של דבר ללא נפגעים.

בשנת 1989 נפלה חומת ברלין בעקבות קריסה כלכלית של גרמניה המזרחית – מה שהוביל תושבים רבים לערוק למערב גרמניה ולבסוף לכניעה של השלטון אל רצון ההמון. מעבר הגבול המשיך בפעילותו כשנה נוספת עד לאיחוד הרשמי של גרמניה ומאז הוא מהווה את אחד מסמליה החשובים ביותר של התקופה.

אטרקציות שאפשר למצוא באיזור מעבר הגבול צ'ק פוינט צ'ארלי

חנות מזכרות בצ'ק פוינט צ'רלי
חנות מזכרות בצ'ק פוינט צ'רלי

מאז איחוד גרמניה מהווה צ'ק פוינט צ'ארלי מוקד חשוב למשיכת תיירים ובעקבות כך נבנו עם השנים אטרקציות ומוזיאונים רבים הקשורים כולם להיסטוריה של המקום, של חומת ברלין ושל התרבות בגרמניה המזרחית ובמערב ברלין. מי שמבקרים במקום יוכלו בין היתר לבקר באתרים הבאים:

הבוטקה – בשטח הפתוח בו פעל מעבר הגבול ניצבת הבוטקה – הביתן הקטן אשר שימש את שוטרי מעבר הגבול. הביתן מוקף בתמונות, שלטים ולוחות זיכרון אשר מנציחים את החיילים ששירתו במקום משני צידי החומה וכן את קורבנות נסיונות הבריחה. בבוטקה עצמה תוכלו לקבל בתשלום חותמת דרכון מקורית של מזרח גרמניה. בנוסף לרוב נמצאים במקום גם שני שחקנים הלבושים במדים מקוריים מהתקופה איתם ניתן להצטלם גם כן בתשלום.

הבית בצ'ק פוינט צ'ארלי – Haus am Checkpoint Charlie – המוזיאון החל לפעול ממש עם הקמת המחסום כבר בשנת 1962 על ידי אקטיביסיט פרטי והיה מוקד משיכה של עריקים, עיתונאים ופעילים פוליטיים. הוא מאגד פריטים היסטוריים מתקופת גרמניה המזרחית ומציג בין היתר את השיטות המקוריות בהן השתמשו אנשים שניסו לברוח משטחי גרמניה המזרחית כמו תאי מטען מוחבאים, כדור פורח ומסמכי נסיעה מזויפים. במוזיאון תמצאו גם חלקים מהחומה ופריטים נדירים ממזרח גרמניה.

פנורמת אסיסי – Asisi Panorama – מיצג מולטימדיה מרהיב שנעשה על ידי אמן גרמני ידוע. המיצג חוזר לשנות קיומה של חומת ברלין דרך יום סתוי אחד במהלך שנות ה-80. במיצג מתוודעים הצופים לא לסיפורים הדרמטיים אלא דווקא לחיי היום יום של תושבי מזרח ומערב ברלין – עם תרבות הפאנק המפורסמת הכללה תופעה של פלישה לדירות נטושות. עם עדויות אמיתיות של אנשים מהתקופה אתם מוזמנים לצלול ליום שלם בחייה של העיר המחולקת. 

טיים רייד – Time Ride –  אטרקציה אינטראקטיבית וחדשנית המשתמשת בטכנולוגיית של מציאות מדומה (VR). המשתתפים בפעילות יוצאים לסיור בעבר ובין היתר נוסעים באוטובוס וירטואלי בין המבנים המפורסמים של מזרח ברלין.

מוזיאון טראבי (Trabi Museum) – מוזיאון רכבי האספנות של ברלין המוקדש כולו למכונית הטראבנט המפורסמת שהייתה פופולרית ביותר במזרח גרמניה. במוזיאון תמצאו דגמים שונים ונדירים של המכונית. 

דרכי הגעה לצ'ק פוינט צ'ארלי והמשך הביקור ברחוב פרידריכשטראסה

ההגעה לצ'ק פוינט צ'ארלי פשוטה מאוד באמצעות תחנת הרכבת התחתית Kochstraße בה עובר קו הרכבת U-6. במרחק הליכה קצרה משם נמצאית גם תחנת הרכבת התחתית Stadtmitte בה עוברים הקוים U-6 וU-2. בנוסף כשמבקרים במקום מומלץ מאוד להמשיך צפונה לאורכו של רחוב פרידריכשטראסה (Friedrichstrasse) – אחד הרחובות הראשיים בברלין ובו תמצאו חנויות בגדים רבות לצד מסעדות, בתי מלון, בתי קפה ועוד. בין היתר נמצא ברחוב בית הכלבו היוקרתי והמפורסם גלרי לאפייט (Galeries lafayette).

שאלות ותשובות נפוצות

בצ'ק פוינט צ'ארלי ישנם כמה מוזיאונים העוסקים בהיסטוריה של מעבר הגבול המפורסם וחומת ברלין וכן כמה חנויות מזכרות.

בהחלט, באיזור צ'ק פוינט צ'ארלי תוכלו למצוא מסעדות רבות – החל ממזון מהיר כמו KFC ומקדונלדס, דרך מסעדות בינייים ועד מסעדות יוקרה. בין היתר יש שם אוכל טורקי, גרמני, ספרדי, איטלקי ואסייתי – אחלה איזור לאכול בו.

תלוי מאוד עד כמה הנושא מעניין אתכם. החל מכמה דקות זה יכול להיות מספיק כי אין הרבה מה לראות בחוץ, אבל אם אתם רוצים לחוות יותר וללמוד על ההיסטוריה של המקום כדאי להקדיש עוד שעה לפחות לביקור באחד המוזיאונים או האטרקציות הנמצאים במקום.

לחזור למשהו ספציפי?

דילוג לתוכן